Асоциация в Търговище подкрепя жертви на домашно насилие да преодолеят ковид кризата

  • 25 ноември 2021 13:37

  • 400
  • 0
Асоциация в Търговище подкрепя жертви на домашно насилие да преодолеят ковид кризата
© Pixabay

Асоциация в Търговище подкрепя жертви на домашно насилие да преодолеят ковид кризата. В момента помагаме на повече от 60 пострадали от цялата област да се възстановят, като 95 процента от тях са жени и деца, съобщава Нина Николова от "Асоциация НАЯ" при старта на международна кампания, която започва днес, когато се отбелязва Международният ден за премахване на насилието над жени и продължава до 10 декември - Международния ден за правата на човека, предаде БТА.

От Асоциацията отчетоха още, че в рамките на проекта си "Подкрепа за следкризисно възстановяване на пострадали от домашно насилие в област Търговище", финансиран от Министерството на правосъдието, през последните четири месеца организацията е стигнала до повече от десет малки населени места в региона с мобилните си екипи от психолози и социални работници.

Домашното насилие расте стремглаво по време на пандемия, предупредиха експерти

Жертвите на домашно насилие са силно засегнати от извънредните мерки в страната, сочи проучване на организацията по проекта.

Според анкетата от началото на пандемията през март 2020 година до март 2021 година, десет процента от пострадалите са загубили работата си поради намаленото производство в региона.

Други 30 на сто са посочили, че не могат да си намерят работа, такъв е процентът и на хората, отговорили, че са останали без доходи, тъй като са били в неплатен отпуск. Също трийсет на сто от анкетираните са заявили, че са загубили част от доходите си поради намаленото работно време, като самостоятелно заети лица, фермери и сезонни работници в селското стопанство. Дори след постепенното разхлабване на ограничителните мерки в страната, за жертвите е трудно да се върнат към предишната ситуация.

Възможностите за намиране на работа са малко, възстановяването на връзките с обкръжението изисква време и подкрепа. За да се компенсират негативните последици, в Ная засилихме социалната работа и мобилността на подкрепата, за да стигнем до най-уязвимите жени и деца и да им помогнем, казват от неправителствената организация.

Техният отчет показва, че от август досега са направили повече от 600 консултации на пострадали от домашно насилие с психолог, социален работник и адвокат.

Мая Йорданова
400 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини