Дончо Барбалов: Необходимо е да се работи по мерки, които да компенсират "Топлофикация София", но не със заеми

  • 18 октомври 2021 17:11

  • 254
  • 0
© Булфото (архив)

Необходимо е да се работи по мерки, които да компенсират "Топлофикация София" и другите потребители на природен газ за резкия ръст на цената на природния газ и тази компенсация не трябва да бъде под формата на заеми. Защото заемът прехвърля пак на крайния потребител отговорността по плащането на този провал на неработещите добре пазарни механизми. Това каза заместник-кметът на София Дончо Барбалов на кръглата маса, инициирана от президента Румен Радев, за мерки за решаване на проблема с високите цени на електроенергията и природния газ.

Барбалов посочи, че заради силно регулирания пазар на топлинна енергия в страната се генерират загуби в "Топлофикация София" и допълни, че това не е неочаквано, но лошото при регулираните пазари е, че рано или късно цената се плаща и обикновено се плаща от потребителите.

Дончо Барбалов каза, че се работи по дългосрочната реформа на "Топлофикация София", има изготвена програма и предстои нейното обсъждане в СОС. Ще търсим съдействие и контакти с министерствата, защото само с всички усилия на държавните и на общинските институции бихме могли да преструктурираме топлофикационното дружество - София, за да можем да осигурим неговото съществуване за години напред, каза Дончо Барбалов.

Васил Велев за скока на цените на тока: Ако държавата не се намеси, животът ще спре

Той коментира още, че му изглежда много странна тезата, че три седмици по-рано начало на отоплителния сезон ще провали доставките на газ в страната и допълни, че това е въпрос на планиране. В крайна сметка отоплителният сезон зависи от климатичните условия - когато е студено, пускаме парното, когато е топло, го спираме, каза заместник-кметът.

За преговорите на "Топлофикация София" с "Булгаргаз" , Барбалов посочи, че те вървят много трудно. До края на миналата година дружеството преговаряше с "Булгаргаз", бяха постигнати някои подобрения в договора и в края на годината договорът беше подписан в рамките на срока, посочи още той.

Константин Тодоров
254 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини