Търсят решение на кризата с „Топлофикация София“, може да се стигне до приватизация

  • 25 октомври 2021 17:24

  • 1420
  • 6
Търсят решение на кризата с „Топлофикация София“, може да се стигне до приватизация
©

Бяхме провокирани за този брифинг. Бяхме предизвикани да го дадем. Нямахме намерение да влизаме в каквито и да било военни действия с „Топлофикация София“, но има граници, които не бива да бъдат прекрачвани. Това заяви заместник-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов по време на брифинг по повод кризата с „Топлофикация София“.

„Проблемът с „Топлофикация София“ е от години. В последните 20 дни аз не знам някоя организация, която не е идвала тук в сградата на Министерство на енергетиката. Ако искат могат да се обърнат към КНСБ, КРИБ, КТ Подкрепа и др., да видим дали някой, който е искал среща - е бил пропуснат. Имаше среща с "Топлофикация - София" в  Министерство на финансите“, подчерта той.

Председателят на СОС: МС не казва дали ще компенсира „Топлофикация София“

„Смесването на газ и електроенергия е абсолютно безсмислено. „Столичен електротранспорт“ ЕАД и „Метрополитен“ ЕАД са бенефициенти по програмата за подпомагане на крайните потребители и те ще бъдат подпомогнати от мерките за подкрепа на бизнеса от правителството. За газта към момента решение няма. Тези мерки тепърва ще се обсъждат. София няма да остане на студено. Ние сме достатъчно отговорни хора и няма да го допуснем. Това, което се случва бе неочаквано“, отчете Дамянов.

Той увери, че ще бъде създадена работна група в спешен порядък, която да обсъди различни варианти за оздравяване на „Топлофикация София“. Един от вариантите е за приватизация на дружеството.

В брифинга участваха изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов и Валентин Николов, председател на УС на БЕХ.

Валентин Николов допълни още, че до края на годината ще има много натрупване на дълг от "Топлофикация-София" към "Булгаргаз".

Николай Павлов изказа възмущение от грубия език на днешния брифинг на СОС. Заяви, че обвиненията на брифинга са несправедливи и обидни, а изнесената информация не отговаря на истината. Отрече договорът с "Топлофикация" да е феодален, каквито обвинения бяха отправени днес. Каза още, че "Булгаргаз" не нагнетява напрежение, а се опитва да намери решение, за да не се спират доставките на всички клиенти.

Апелира за трайно и устойчиво решение, както към "Булгаргаз", така и към "Топлофикация".

Днес изтича последният срок, в който "Топлофикация-София" трябва да издължи просрочените 131 млн.лв. на "Булгаргаз". От държавното дружество заявиха, че ако дългът не бъде погасен, има опасност за гарантиране на газовите доставки за цялата страна.

Валентин Николов, председател на УС на БЕХ изрази опасения, че ако не бъде разрешен генерално проблемът с хроничното задължаване на столичната Топлофикация, само след няколко месеца ще се озовем в същата ситуация. Той адресира проблема към Столичния общински съвет.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1420 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Наложително е!

2021.10.26 | 07:02

6
Да изпратим Мунчо на село!

2021.10.25 | 20:23

4
Приватизация - май това е целта на фашистката хунта на ГЕСТАПОВЕЦА Радев - да откраднат и това предприятие.

2021.10.25 | 20:25

5
Ами Прокопиев трябва да си осребри финансовите инжекции с които плаща за целия масраф на Диктатора Хитлерист, на Кишрчо и Кокорчо и на цялата престъпна банда около Радев. Обаче идва за тях Видов ден на 14.11.2021 и престъпниците бързат да се накрадат като за последно.

2021.10.25 | 19:38

3
ГЕРБАДЖИИТЕ НАЛИ СЕ ПЪНЕХА ЧЕ ЩЕ ВРЪЩАТ ПРЕДПРИЯТИЯТА НА ДЪРЖАВАТА? А ПРАВЯТ ОБРАТНОТО.
неразбиращ

2021.10.25 | 19:34

2
ПРИВАТИЗАЦИЯ=ОБИРДЖИЗАЦИЯ.НЕКОЙ,ПАК,КЕ СЕ НАГУШИ.

2021.10.25 | 17:56

1
Дерат кожи, по добре да ги няма.

Добави коментар

Водещи новини