Турция ще окаже помощ на България за заседналия кораб

  • 04 октомври 2021 15:35

  • 1687
  • 2
Турция ще окаже помощ на България за заседналия кораб
© Getty Images (архив)

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев проведе спешна среща днес със заместник-ръководителя на мисията на Република Турция, Ерман Топчу. Срещата е продължение на разговорите на министър Алексиев вчера с представител на турския корабособственик, информират от МТИТС.

Христо Алексиев е поставил условие за стриктен контрол върху поетия ангажимент и задължение от страна на корабособственика за представяне на своевременен адекватен план в съответствие с българското и европейското законодателство. Министърът е подчертал, че българската държава продължава да управлява спасителната акция и е мобилизирала оборудване, включително и за евакуация на екипажа и към момента ситуацията е овладяна, но са необходими допълнителни спешни и адекватни мерки от страна на корабособственика.

Проговори представител на собственика на „Вера Су“

Заместник-ръководителят Ерман Топчу е информирал министър Алексиев, че корабособственикът вече е осигурил специализирана компания за спасяването на кораба и очаква писмено потвърждение от българската страна. В отговор министър Алексиев е заявил, че българската държава ще даде потвърждение за ангажирането на такъв тип компания, но очаква да ѝ бъде представен ясен план с конкретни стъпки за справяне със ситуацията. Министърът е настоял за стриктното изпълнение на плана и гаранциите за грижата за екипажа, които са от първостепенно значение за нашата страна.

Уверен съм, че България и Турция ще покажат своето добро сътрудничество в разрешаването на този критичен въпрос, е отбелязал министър Алексиев.

Министърът на транспорта: Корабът "Вера Су" потъва

Заместник-ръководителят Ерман Топчу е поел ангажимент, че посолството ще окаже необходимото съдействие и ще има активна роля в координацията на този въпрос.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1687 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.10.04 | 15:47

1
Ми то нащо правителство като неможе да се справи, да почваме да плащаме данаци на турското. То явно има капацитет. Заспали политици, тъпо население, лакуми олигарси. Живейте!
….

2021.10.04 | 20:48

2
И турците няма за успеят да го извадят. Ако не е някоя специализирана компания ,никой друг няма да успее.

Добави коментар

Водещи новини