Анкара отправи предупреждение към Атина относно надпревара във въоръжаването

  • 08 октомври 2021 20:04

  • 1848
  • 0
Анкара отправи предупреждение към Атина относно надпревара във въоръжаването
© Getty Images/Guliver (архив)

Турският министър на отбраната Хулуси Акар отправи предупреждение към Гърция относно надпревара във въоръжаването, насочена срещу Турция, след подписването на споразумение между Париж и Атина, предаде в."Хюриет дейли нюз", съобщи БТА.

В Гърция, особено напоследък, започна любов към въоръжаването със сключване на споразумения с насърчаването и подстрекаването на някои страни. Погледнете математиката първо, историята първо. Не може да спечелите превъзходство спрямо Турция с подобни опити, откажете се от това усилие, каза Акар в изказване на откриването на новата учебна година във Военноморската академия към Националния университет за отбрана.

Той обърна внимание върху икономическата ситуация в Гърция, като припомни, че страната има сериозни дългове. Икономиката се влошава още повече като се правят напразни разходи от любов към въоръжаването и това се отнася и за благоденствието на гръцкия народ. Разумните хора в Гърция трябва да видят това, посочи Акар.

Никоя от тези инициативи не може да отбележи напредък, изтъкна турският министър на отбраната. Ние предприехме и предприемаме всякаква предпазна мярка, която трябва да бъде предприета срещу това. Ние сме изключително решени и способни в това отношение, добави Акар.

Турция иска проблемите с Гърция да се решават в рамките на международното право чрез намиране на политически решения по пътя на диалог в рамките на добросъседските отношения и хората от двете страни да живеят в сигурност и просперитет в обстановка на мир, каза турският министър на отбраната.

За съжаление някои политици, специално в Гърция, ескалират напрежението с агресивните си действия и реторика, за да развалят двустранните отношения. Вместо логично да се намерят решения на проблемите, изтъкна още министърът.

Те трябва да знаят, че това са "напразни" усилия и че те не могат да победят Турция с подобни действия и изказвания, добави Акар.

Той каза, че по-рано Турция е имала възможността за диалог и контакти с гръцките си събеседници на равнище министри и началници на генералния щаб.

Имахме възможност за предотвратяване на възможни кризи чрез преговори. Сега това отпадна, каза още Акар.

Турция ратифицира Парижкото споразумение за климата

Гръцкият парламент ратифицира вчера отбранително споразумение с Франция, включващо клауза за взаимна помощ в случай на въоръжено нападение срещу другата страна.

Споразумението между Атина и Париж разгневи Анкара, която заяви в изявление на 1 октомври, че "максималистичните претенции на Гърция за морската юрисдикция и въздушното пространство" противоречат на международното право и това ще засили решимостта на Турция да защитава правата си в региона.

"Гръцката политика на въоръжаване, както и на изолация и отчуждаване от Турция вместо сътрудничество, е проблемна политика, която ще застраши регионалния мир и стабилност и по този начин Гърция ще навреди не само на себе си, но и на ЕС, от който е част", заяви говорителят на турското външно министерство Танжу Билгич.

Константин Тодоров
1848 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини