Извънреден мониторинг на водата в района на заседналия кораб

  • 04 октомври 2021 15:06

  • 584
  • 0
Извънреден мониторинг на водата в района на заседналия кораб
© Getty images

Извънреден площен мониторинг на водата в района на заседналия кораб „Вера Су“ започва от днес Министерството на околната среда и водите.

Тази сутрин екип от водолази е направил подводен оглед на корпуса на кораба. Изпратен е и катер на Гранична полиция, за да се извърши разпит на екипажа на кораба от следовател на Окръжната прокуратура в Добрич.

От МОСВ с последни данни замърсени ли са водите край Камен бряг

Работи се и по доукрепяването на кораба с две допълнителни котви.

По разпореждане на министъра на околната среда и водите Асен ЛичевАсен ЛичевАсен Личев е роден през 1952 г. в София. Магистър е по хидрогеология и инженерна геология. В от днес започва допълнителен площен мониторинг на морските води в района на заседналия кораб „Vera Su“, който да служи като база за сравнение за последствията върху околната среда при следващи спасителни действия.

Планът за мониторинга е разработен съвместно с експерти от Института по океанология – БАН. Пунктовете са избрани според отстоянието от кораба, посоката на преобладаващото течение и прогнозираната метеорологична обстановка през следващите 10 дни. Първото пробовземане днес е с кораб на Гранична полиция. Ще се измерват показателите pH, соленост, разтворен кислород, наситеност с кислород, азот амониев, азот нитритен и азот нитратен.

Пробите ще се вземат в 7 пункта в района южно и югоизточно от кораба.

Мая Йорданова
584 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини