Проговори представител на собственика на „Вера Су“

  • 03 октомври 2021 20:20

  • 6638
  • 1
Проговори представител на собственика на „Вера Су“
© gettyimages

Нов обрат по случая със заседналия кораб - плавателният съд, блокиран край Камен бряг, не потъва стана ясно след днешното заседание на координационния кризисен щаб. На него бяха набелязани спешни мерки за овладяване на ситуацията, но лошото време осуети част от тях.

Две седмици след инцидента беше обявено, че част от екипажа ще бъде разпитан. Неблагоприятните метеорологични условия обаче засега не позволяват те да бъдат превозени с катер до брега и това да се случи. Продължи източването на горивото от кораба, а в момента в района няма замърсяване, увериха властите.

Европейската агенция за морска безопасност провери за замърсяване около „Вера Су”

Представител на собственика на кораба, пристигна в късния следобед на място на инцидента и проговори за пръв път, предаде БТВ. По думите на Левент Юлкер екипажът на кораба е добре, а как се е стигнало до инцидента той не знае с точност.

Кадър: БТВ

Едва ли ще има развръзка на кризата скоро, макар че днес продължи източването на гориво от плавателния съд. След 10:00 ч. тази сутрин започна допълнителното източване на гориво от "Вера Су". Акцията приключи за около три часа.

"При всички случаи на борда ще остане гориво, което ще гарантира работата на агрегатите за поддържане на нормалния живот", съобщи Румен Николов, директор на Дирекция "Аварийно-спасителна дейност" към „Морска администрация“.

За ранния следобед беше планирано няколко души от екипажа да бъдат свалени временно на брега, за да бъдат разпитани от прокурор.

"Идеята е да не застрашаваме живота и на български граждани, като качим разследващи и прокурори на борда на кораба", каза заместник-министърът на правосъдието Мария ПавловаМария Павлова Мария Павлова е служебен министър на правосъдието в кабинета на Огнян Герджиков. Родена е.

Влошеното време обаче осуети намеренията на институциите – катерът, който трябваше да вземе членовете на екипажа, не успя да се приближи достатъчно близо до кораба. Планираният нов водолазен оглед на "Вера Су" също не се осъществи.

"Това, което е констатирано от екипажа в резултат на замерите, направени в танковете, е спряло повишаването на количеството вода в кораба", съобщи шефът на "Аварийно-спасителна дейност" към „Морска администрация“.

Тъй като дънната част на кораба е наводнена, предстоящото разтоварване на плавателния съд вече трябва да се случи по два начина.

"Сухото ще бъде изгребано с кран, а вече втечненото ще е по друга технология. Ще бъде изсмукано с пневматични помпи", обясни транспортният министър Христо АлексиевХристо АлексиевХристо Алексиев е служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в.

 

Мая Йорданова
6638 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.10.04 | 03:08

1
некадърници

Добави коментар

Водещи новини