Инцидентите в планината са заради подценяването ѝ и надценяването на възможностите ни

  • 19 август 2021 08:27

  • 370
  • 0
Инцидентите в планината са заради подценяването ѝ и надценяването на възможностите ни
© Булфото (архив)

От началото на годината Планинската спасителна служба е осъществила над 100 спасителни акции, като само за последните три месеца те са 62. За сравнение, през изминалите три години броят на проведените акции са средно по 130 на година. Подценяваме ли условията в планината и какви са най-честите причини за инцидентите там?

С всеки един инцидент констатираме едно и също - подценяване на планината и надценяване на собствените възможности. Това заяви в bgonair директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев. 

"Когато излизаме в планината трябва да се проучи маршрутът, за да можем да бъдем добре подготвени - екипировка, храна, течности, времето, терен. Сутрин рано трябва да се излезе, за да можем да се приберем в светлата част на денонощието. Хубаво е да не сме сами. Телефонът да бъде с добре заредена батерия", обясни още той. 

Нешев посочи и критичните моменти при нощен преход. 

"Има много желаещи за нощен преход, няма нищо лошо, но в това време е необходимо да се подходи с внимание. Видимостта е намалена, едно разваляне на времето може да ни постави в доста сложна ситуация. Планините са пълни с хора в летните месеци. Посещава се много планината, тази година е рекордно. Зимата също имаше много хора", подчерта директорът на Планинската спасителна служба. 

Три акции по спасяването на туристи в планината е имало през уикенда

И отправи апел към планинарите. 

"Категорично да не се пали огън, освен на маркираните за това места. Непременно в планината с особено внимание, особено пушачите", каза той. 

Относно това дали трябва да имаме планинска застраховка, Нешев поясни, че ако искаме да се наречем европейци, трябва да имаме такава.

"Самото извършване на акта означава, че имаме отношение към планината. И трябва да стане практика и у нас", допълни той. 

И даде съвети при критична ситуация. 

"Да запазим самообладание. Ако имаме предварителна подготовка, да окажем помощ и веднага да направим връзка чрез тел. 112, това е най-бързият начин", отбеляза Нешев. 

Според него Планинската служба няма проблем с кадрите. 

"Състои се от над 530 планински спасители, те са достатъчни засега. С екипировката сме на добро ниво, но има още какво да се желае", смята Нешев.

Калина Христова
370 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини