Пожарът в Сакар планина е овладян

  • 24 юли 2021 12:30

  • 764
  • 0
Пожарът в Сакар планина е овладян
© Булфото (архив)

Вторият за този сезон голям пожар в Сакар планина - между харманлийските села Дрипчево, Оряхово и Изворово, е овладян. Това съобщиха от областната администрация в Хасково. Цяла нощ са продължили усилията на 10-те екипа огнеборци и служители на Югоизточното държавно горско предприятие за ограничаване и потушаване на стихията. На помощ са били изпратени и водоноски от Харманли и Свиленград.

Огнищата са се разпространили на площ от около 5000 декара пресечен и труден за обработване терен. Засегнатият широколистен горски фонд е 650 декара, а не както по-рано бе съобщено - 3500 декара, уточниха от администрацията.

Продължава гасенето на останали по-малки локални огнища, каза от мястото на пожара за БТА областният управител инж. Минко Ангелов. По неговите думи като цяло обстановката вече е спокойна, а по първоначална оценка материалните щети относително не са големи, тъй като повечето площи са с нискостеблена лесонепригодна растителност.

Разраснал се е новият пожар в Сакар планина

Установен е и причинителят на пожара - земеделец, който е обработвал пасище с дискова брана, от която е била причинена искра, допълни инж. Ангелов. Запалването е станало по непредпазливост, извършителят първоначално се е опитал сам да гаси. Той е бил разпитан по образуваното досъдебно производство и освободен.

Последвайте канала на

Владимир Василев
764 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини