Община Асеновград представя няколко идеи как да пестим водата

  • 19 юли 2021 16:40

  • 564
  • 0
Община Асеновград представя няколко идеи как да пестим водата
© Община Асеновград

Община Асеновград продължава да представя идеи от книгите "52 стъпки за по-зелен град" и "Отпадъци в ресурси" за опазване на околната среда и пестене на естествените природни дадености. Общинската управа приканва асеновградчани да се включат със самоинициатива и заедно всеки един от нас у дома си да направи така, че да спестява най-ценното за всеки живот - водата.

Събирайте дъждовна вода. Тя е идеална за поливане на растения и за пълнене на градински езера. Дъждовната вода не е хлорирана и затова не уврежда почвените микроорганизми и чувствителните растения. Идеите за събирането й са разнообразни - бидон под улука, добре разположена кофа при дъжд или други варианти. Така, дори ще забележим, че сметката ни за вода намалява.

Проектът за реставрация на „Чешмата на Каварджията“ в Асеновград напредва

Направете мини езерце. Едно такова кътче на природата можем да си създадем сами у дома на балкона. То ще се превърне в освежаваща глътка или пък в баня за птиците. Напълваме плитък съд с вода и песъчлива почва. Добавяме местни водни растения и камъни, на които птиците да могат да кацнат. Ако имаме възможност, можем да добавим и малък фонтан. Мини езерцето трябва да стои в сенчест ъгъл на балкона. Наша грижа ще е да го почистваме от листа или да добавяме вода, когато се налага.

Ползвайте водата пестеливо. Тя е ценен и е ограничен ресурс, от който се нуждаем всеки ден. Можем да я ползваме разумно, като си взимате по-кратки душове. Когато си мием зъбите, докато ги търкаме с четката, не е нужно водата от чешмата да тече непрекъснато. Не на последно място - може да перем дрехите си и да мием съдовете на водоспестяващи програми в пералните и съответно – миялните машини. Важно е да не оставяме водата да тече без причина и да поправяме капещите кранчета и тоалетни казанчета колкото е възможно по-скоро.

Теодора Александрова
564 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини