Проектът за реставрация на „Чешмата на Каварджията“ в Асеновград напредва

  • 19 юли 2021 15:07

  • 807
  • 0
Проектът за реставрация на „Чешмата на Каварджията“ в Асеновград напредва
© Община Асеновград

Предстои реставрацията на старинната „Чешма на Каварджията“ в Асеновград. Припомняме, че инициатор за подобряване и възстановяване състоянието на историческата ценност е асеновградчанинът и общественик Христо Коватлиев. Той се е свързал с екип реставратори, чийто ръководител е Ивайло Владимиров, и дори вече е извършен оглед на място. Това съобщават от пресцентъра на общината.

„Те са изключително подготвени и се славят с добро име из техните среди. Те са автори на реставрацията на банята в Банкя. Единият от реставраторите в момента е с ангажимент в Италия. След като се върне, постепенно ще се пристъпи и към реалната работа по „Чешмата на Каварджията“ и пространството около нея. Към реставрацията ще се включат и каменари от Асеновград“, увери Коватлиев.

Асеновград се включва в "Европейска нощ на музеите"

Той припомни, че средства за реставрацията се събират от дарения. До момента са осигурени 1200 лева. Крайната сума, необходима за реализирането на идеята, не е уточнена. Тя ще стане ясна и обявена след като се направи оценка върху пространството около обекта. Този проект е поредното доказателство за доброто сътрудничество и подкрепата на община Асеновград към гражданските инициативи. За да стане възможна реставрацията на „Чешмата на Каварджията“ бе издадено строително разрешение, което заместник-кметът по строителството инженер Стоян Димитров връчи официално на Христо Коватлиев преди месец.

Теодора Александрова
807 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини