Митрополит Николай: Бог позволи изборният процес да бъде приватизиран

  • 11 юни 2021 17:49

  • 1284
  • 33
Митрополит Николай: Бог позволи изборният процес да бъде приватизиран
© bulphoto (архив)

"В края на предишния парламент обърнах внимание на факта, че Бог не даде властта. Всяка власт е от Бога, но предишният парламент не съумя да произведе легитимна власт. Следователно Бог, поради някакви негови съображения, не допусна предишното Народно събрание да произведе власт, а допусна вместо това властта да премине в служебно правителство. Неведоми са пътищата Божии и включително аз нямам претенцията да разбирам всичко". Това каза в словото си при откриването на предизборна кампания в Пловдив митрополит Николай, предаде "Фокус".

"Но със здравия човешки разум ми се струва, че Бог този път сякаш е решил да позволи на българския народ да извърши върху себе си всички експерименти, към които десетилетия наред го тласкат всевъзможни лъже-пророци. Да види нашия народ как е без правителство, да си поиграе на смяна на държавното устройство. Да повери суверенната си воля на бездушни машини. Да позволи най-чистият израз на народовластието, какъвто е изборния процес, да бъде приватизиран. Изобщо, да бъде изпълнено всяко налудничаво желание, независимо дали то се изразява от по-големи групи хора или само от неколцина по-гласовити наши съвременници. Ние, изглежда наистина трябва да допуснем да ни се случи всичко, за да се опомним. Ако се опомним", каза още митрополит Николай.

"Алфа Рисърч": ГЕРБ водят, но с малка разлика от партията на Слави Трифонов

„Църквата не си позволява никакви експерименти и заради това тя е най-устойчивата институция в този свят“, отбеляза митрополит Николай. „Защото тя е Богочовешки организъм. Правилата в нея са установени от Светия Дух и не подлежат на промяна. Те са основани на любов, доверие и съборност. Именно заради това Църквата е и най-атакуваната институция на този свят. Поднебесните сили на злото неуморно се опитват да я подкопават, дискредитират, унижават и тикат в ъгъла. Защото тя задава критерия, задава мярката, задава принципите. И защото включително от позицията на своите критерии и принципи може да обясни, че не може да има трайна, легитимна светска власт, ако тази власт ще се основава не върху любовта, доверието и съборността, а върху омразата, недоверието и всяването на раздори“, добави владиката.

„Да се надяваме, че Бог в превеликата си милост ще вдъхне разум на нас и на нашите сънародници, за да преминем през днешните неуредици и да стъпим на здравия и спасителен път на принципите, върху които е основана нашата православна вяра и цивилизованото общество, в което бихме искали да живеем. Днес сред нас са дошли наши миряни, които в следващите дни ще поискат да получат народното доверие, за да се опитат според силите си да направят нещо добро за своите съграждани и съотечественици в следващия парламент. Всеки, който е пристъпил в Божия дом, със страх Божи и с искрени добри намерения ще получи нашето благословение. Благославяме ги и им желаем успех", заяви митрополит Николай.

"Църквата обича всички хора еднакво. Не делим хората по политическите им пристрастия. Хората делят себе си по политическите си пристрастия, без което в съвременната демокрация изглежда не може. По-лошото е когато хората делят себе си в отношението си към ценностите. В отношението си към другите хора. И в отношението си към Църквата. Независимо от политическите им пристрастия има хора, които се стараят да се придържат към християнските ценности. Които уважават другите хора и имат грижа за тях. И които се застъпват за църквата, защото разбират какво е значението на църквата за българския народ и държава. Има други, които не уважават ценностите ни. За които останалите хора са инструмент за постигане на целите им. И които, в най-лошия случай, са прикрити или явни врагове на църквата. Ще се молим за успеха на първите и ще се молим за спасението на душите на вторите“, добави митрополитът.

„България има нужда от вяра. Вярата се крепи върху надеждата, а източникът на надеждата е любовта. Иисус Христос ни казва: „Обичайте се!“ Църквата винаги повтаря това: „Обичайте се!“ Няма как обществото ни да се развива, ако между хората няма любов, ако не се възпитава и не се отглежда любов. На дошлите днес в храма кандидати за народни представители казвам: Обичайте народа си, както църквата го обича. Когато той усети обичта ви, ще възроди в себе си надеждата, а надеждата ще му даде вяра, че е способен да направи чудеса. Вярата, която повдига планини. Когато Бог усети, че сме изпълнени с любов, когато види в очите ни надеждата и почувства вярата в сърцата ни, тогава той няма да закъснее да въздаде справедливостта си. Не гневлива, не отмъстителна, а онази, истинската Божия справедливост, за която всички толкова жадуват. Той ще смири бесовете, бъдете сигурни. Само трябва да се обърнем към него с вяра и да кажем: Господи Иисусе Христе, пази България!“, завърши словото си отец Николй и пожела успех на кандидатите.

Мая Йорданова
1284 33

Свързани новини

Коментари 33

Добави коментар
МУТРИ ВЪН!!!

2021.06.11 | 18:15

1
ТИ НЕ СИ ГЛАСЪТ НА БОГА ,А ЛЪЖЕПРОРОК! ТИ СИ АГЕНТ НА ДС И НЯМАШ НИЩО ОБЩО С ХРИСТА!
ДО ТОЗИ ОТДОЛУ

2021.06.11 | 18:56

4
НЕ КОЛАБЪР СЪМ НА ТЕНГРИ! ЗАЩО?
усеръ

2021.06.11 | 18:45

3
Хахаха, дали не си ши.бано тролче на БСП, ДПС, Мая Папагелчето кривоклюно или Славуца наркоманска!?!?
6

2021.06.11 | 18:32

2
Изчезвай бе геврек. Днес имаш празник .
НЕСТОР МАХНО

2021.06.11 | 19:19

5
ДЯВОЛ ОТ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ ОБЛЕЧЕН В РАСО!

2021.06.11 | 19:21

6
ТИ ЛИ БЕШЕ С ЧАСОВНИК ЗА 50 БОНА? ЗАЩО НЕ ГО ДАРИШ ЗА СИРАЦИТЕ НА ОТЕЦ ИВАН?НЕ СИ ЛИ БОЖИ ЧОВЕК?ИЛИ САМО НА ДУМИ?

2021.06.11 | 19:22

7
ДА ВЛЕЗЕ В ОГЪНЯ И КОГАТО БОГ ГО ЗАПАЗИ КАТО БОЖИ ЧОВЕК,СЪМ ГОТОВ ДА МУ ВЯРВАМ!
Браво!

2021.06.11 | 19:27

8
Мъдър човек и много прав!Иска да ги вразуми ,но не е лесно.Всичко което каза е от полза,но да не се забравя ,че депутатите са партийно зависими,а една част на гъсто с олигарси.Те трябва да работят за БГ и обществото,всичко друго е фарс и вредно.Не знам ,но с тези чекисти от старите служби които напират и са от обкръжението на Фигуранта ,налагане власт на всяка цена,реваншизъм и висомерие ,пътя ще е дълъг.

2021.06.11 | 20:16

9
КОЕ МУ Е МЪДРОТО НА ТОЗИ БОКЛУК ОТ ДС?

2021.06.11 | 20:18

10
попеску да си гледа паството и са ни меша у гражданските работи.
поправка

2021.06.11 | 20:54

11
дедо попе ченгене руско искаш да кажеш че радев позволи да има хаос уволненияида няма правителство И ДВАМАТА сте руски подлоги и радко шушне на хамериканските военни да влизат в чужда собственост и да свалят самолети ДА ВИДИМ НИЕ КОЛКО СТЕ ПРАВИ РУСОФИЛИТЕ

2021.06.11 | 22:14

12
Чавка ви е изпила ума. Тези дето шушнат тук и там сте вие, понеже от злоба място не можете да си намерите.
FARAON

2021.06.11 | 22:36

13
СЪВСЕМ ВИДИМИ СА ЗАПОВЕДИТЕ БОЖИИ - МОИТЕ :) КАЗАХ НИКАКВИ ИЗБОРИ. КАЗАХ ДА СЕ НАЗНАЧИ ПРАВИТЕЛСТВО ОТ РАДЕВ. И ОЩЕ ТАМ ДОСТА КАЗАХ. КАТО ЦЪРКВАТА ДА СЕ РАЗТУРИ. И КАЗАХ ЧЕ НЯМАМ НУЖДА ОТ ПОСРЕДНИЦИ ДА ОБЯСНЯВАТ, КАКВО АЗ СЪМ ИСКАЛ ВСЪЩНОСТ ДА КАЖА, КАКТО ТЕ СИ ГО РАЗБИРАТ :)
FARAON

2021.06.11 | 22:38

14
И КАЗАХ ДА СЕ ПРИВЕДЕТЕ В УСТАВЕН ВИД И ДА СИ НАМЕРИТЕ РАБОТА. И КАЗАХ, ЧЕ БОГА ВИ НЯМА ДА ВЪЗКРЪСНЕ :) НАДЕЖДА, ВСЯКА, ОСТАВЕТЕ!

Добави коментар

Водещи новини