"Алфа Рисърч": ГЕРБ водят, но с малка разлика от партията на Слави Трифонов

09 юни 2021 11:26

"Алфа Рисърч": ГЕРБ водят, но с малка разлика от партията на Слави Трифонов
© Булфото (архив)
4531 48

Дните преди официалния старт на кампанията за предсрочните парламентарни избори на 11 юли се характеризират с каскада от знакови събития, които оказват силно, но и разнопосочно влияние върху обществената атмосфера и нагласите на избирателите. Ускореното разместване на икономическите и политически пластове, както и очакваният ефект на доминото, правят електоралната картина изключително нестабилна, заредена с потенциал за резки и бързи промени.

Националното представително проучване на обществено-политическите нагласи, което Алфа Рисърч традиционно провежда преди старта на изборната кампания, е реализирано в периода  30 май – 7 юни сред извадка от 1007 пълнолетни граждани. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети. Проучването очертава съотношението на политическите сили дни преди началото на кампанията, но редица индикатори в него показват висок коефициент на неустойчивост и отлагане на финалното решение, дали и за кого да се гласува. Което означава, че до последния ден преди 11 юли е възможна преориентация на избирателите и преливане на гласове от една партия в друга.

Първан Симеонов: ГЕРБ трябва да се окопае за опозиция и да се готви да се върне след 1-2 г.

Към момента 53,2% от анкетираните заявяват твърдата си убеденост, че ще гласуват на предсрочните избори. Това представлява ръст от около процент и половина спрямо проучването преди старта на кампанията за редовните избори на 4-ти април. Логично е в хода на кампанията да се очаква известно повишаване на тази активност, но фактори като вотът в чужбина и мобилността в началото на летния период, които не е възможно сега да бъдат с точност предвидени, могат да наклонят везните на активността, и съответно, подкрепата за едни или други партии.

Допълнителен елемент на несигурност внася делът на нерешилите. Засилената политическа конфронтация консолидира протестния и радикален вот, но дистанцира част от по-умерените избиратели. Между 13 и 15 на сто от желаещите да гласуват, все още не са взели окончателно решение за кого. Това важи с особена сила за две групи избиратели – тези, които следят с внимание развитието на ситуацията след санкциите на САЩ по закона „Магнитски“ и част от избирателите на ИТН.

Моментната снимка показва следните стартови позиции на основните политически сили:

  • 20.3% за ГЕРБ-СДС, с минимална преднина от 2% пред ИТН - 18.2%. Анализът откроява няколко интересни тенденции зад процентите на двете партии, които се борят за първото място. След обявяването на санкциите на САЩ срещу Пеевски и Божков, вотът за ГЕРБ намалява с 2%, което е най-същественият му спад за толкова кратък период. Доскорошните управляващи губят позиции, освен в София, вече и в областните градове. Твърдите им симпатизанти са силно мобилизирани, но по-широката периферия може и да не  отиде до урните.

  • Отсъствието на ИТН от медиите и публичните дебати, особено в период, в който имаше засилен интерес към открити дискусии, не му позволява да разшири значително позициите спрямо тези от 4-ти април (ръстът е с около 1%). Сближаването с ГЕРБ се дължи основно на отлив от него, отколкото на пробив на ИТН. Неяснотата относно електоралната подкрепа сe увеличава от противоречивите сигнали за бъдещето на силната фигура в ИТН – Слави Трифонов. Екзит половете показаха, че около 20% от избирателите на ИТН са взели решение да гласуват за тази партия в последните дни преди вота. Такава мобилизация не може да се изключи и сега, но разколебаването в началото на кампанията, особено сред онези, които следят по-отблизо политическия живот, допринася за потенциална летливост на този вот и възможна преориентация към други протестни партии.

 

  • На старта на кампанията БСП е трета с подкрепа от 14.4%. За момента, дори и в новия си формат, тя не успява да увеличи резултата си от изборите на 4-ти април, поради два възпиращи фактора: от една страна, демотивиране на част от избирателите от вътрешно-партийните отношения, от друга - радикализирането на лявото и нарастващата нагласа да се гласува за крайно леви партии, вместо за пъстра палитра от течения вътре в една коалиция. Възможно е обаче в рамките на кампанията БСП да наложи по-убедително избраната формула за участие в изборите, а процесът на легитимирането й  посредством служебното правителство като част от партиите „антистатуквото“, да съдейства за привличане на колебаещи се избиратели от други партии.

  • „Демократична България“ затвърждава и подобрява позициите си, достигайки до 11.9% от решилите да гласуват. Обратно на ГЕРБ, след санкциите на САЩ и заявената от тях подкрепа за решителни антикорупционни политики, тя консолидира допълнителна подкрепа. Разширява влиянието си в областните центрове и особено – сред хората с по-високо образование.

  • В началото на кампанията ДПС остава пета политическа сила с 9.9% подкрепа. Обичайно Движението засилва позициите си в края на кампанията и особено – при вота от чужбина, каквито заявки бяха дадени и сега. Предвид цялостното разместване на икономико-политическите пластове, не е ясно дали ДПС ще успее да ги реализира, или, както и на 4-ти април, ще събере относително по-малко гласове от чужбина. Ако успее обаче, е възможно да възникне много интересна ситуация на свръх конкуренция, поради сближаване в позициите на третия, четвъртия и петия (БСП, ДБ и ДПС) сигурен участник в следващия парламент.

  • „Изправи се! Мутри вън!“ събира 5.3% подкрепа. До голяма степен неговите избирателите са със сходен профил с тези на Слави Трифонов – радикално-емоционални и силно мобилни, поради което е възможно преливане между тях самите, или към други антисистемни партии. По-голямата мобилност на вота за тази формация определя и по-високите амплитуди, около които тя може да се движи.

  • Националистическите, както и радикалните антисистемни партии, остават към момента под 4%-та бариера. Обединението на ВМРО, НФСБ и Воля събира 3.4%. Възраждане – 2.8%, Левия съюз на Жан Виденов – 1.8%, Българско лято на В.Божков – 1.1%. Всички тези формации взаимно си „крадат“ вот, но в зависимост от градуса на политическо напрежение и степента на поляризация, те са в състояние дори да отнемат избиратели от БСП, или от протестните партии.

На старта на кампанията за 46-то Народно събрание отново се очертава фрагментиран, 6 до 7 партиен парламент. Към момента изолацията и атаките срещу ГЕРБ водят до спад, но не и до срив в подкрепата му. С висока степен на вероятност партиите на протеста ще бъдат в по-добри позиции в следващия парламент. При определени обстоятелства е възможно и по-силно сближаване на позициите между тях.

Очакванията на мнозинството от българите са следващия парламент да излъчи правителство. Макар и положителните оценки за служебното правителство да доминират над отрицателните (33.1% : 23.0%), мнозинството имат противоречиво мнение  (43.9%) за него. Което също мотивира нагласите да се излъчи редовно правителство с действащ парламент.

Първан Симеонов: Ходът на Слави крие рискове, той не дава, а отнема шансове

Настоящото изследване е проведено в периода 30 май – 7 юни 2021г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1007 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Съгласно чл. 205 (ал. 1 - 4) от Изборния кодекс всяка медия, която използва данни от настоящото проучване, е длъжна да съобщи информацията от това каре.

Радина Лазарова
4531 48

Свързани новини

Коментари 48

Добави коментар
Ebonyyuiia

2021.06.10 | 06:07

46
М­­­л­­­а­д­­­а­ ­м­­­о­к­р­а­­ ­у­­­ч­е­­­н­­­и­­­ч­­к­­­а­­­ ­­­ч­­у­к­­­а­­ ­­­ ­­W­ ­­­W­ ­W­­ ­.­ ­­­B­ ­­G­ ­­1­­ ­­7­­ ­­.­­­ ­­­C­­­ ­­­L­ ­­U­­­ ­B
дали не ИЗБЯГА ОТ КАРЛУКОВО

2021.06.10 | 12:22

48
Po tapata ti kratuna...
иван

2021.06.09 | 13:15

26
СПРЕТЕ ДА ПИШЕТЕ КОИ Е ПЪРВИ ИЛИ ВТОРИ ,АКЪДЕ Е НАРОДА -ИЗБЯГА ТОВА Е ПЛОД ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА БСП И ГЕРБ И ТЯХНИТЕ САТЕЛИТИ
Pinokio

2021.06.10 | 12:21

47
Kakvo zacikli ?

2021.06.09 | 14:07

37
Платен от мафията трол си ти
Kathieyffra

2021.06.10 | 02:40

45
М­л­­­а­­д­­а­­­ ­­м­о­­к­­р­­­а­ ­­­у­ч­­е­­н­­­и­­ч­­­к­а­ ­­ч­­­у­­к­а­­ ­­­ ­W­­ ­­W­­­ ­­­W­­ ­.­­­ ­­B­­­ ­G­­­ ­1­­ ­7­ ­.­ ­C­­ ­L­­­ ­­U­­ ­­­B
Tanyakmgga

2021.06.10 | 01:28

44
М­­­л­а­д­­а­­ ­м­о­­­к­­­р­­­а­­ ­­­у­­­ч­е­н­и­­­ч­к­­­а­­­ ­­­ч­­­у­­­к­­а­­­ ­ ­W­­­ ­­W­­­ ­­­W­­­ ­.­ ­­B­­ ­G­­­ ­­1­­ ­­­7­­ ­­.­­ ­­C­ ­­­L­ ­­­U­ ­­B
Teresamkgoa

2021.06.10 | 00:54

43
М­­л­а­­д­а­ ­­м­­о­к­р­­­а­ ­­­у­­ч­е­­­н­­и­­­ч­к­а­ ­­­ч­­­у­­­к­­­а­­ ­ ­­­W­ ­W­ ­­­W­­­ ­­­.­­ ­­­B­­­ ­­G­ ­1­­ ­­­7­­ ­­.­­ ­­­C­ ­­­L­­ ­­­U­­­ ­­B
Monicaysfsa

2021.06.09 | 19:47

42
М­л­­а­­­д­а­­­ ­­м­­о­­к­р­­а­­­ ­­­у­­ч­­е­н­и­ч­к­­­а­ ­ч­­­у­­к­­­а­­­ ­ ­­­W­ ­W­­ ­W­­­ ­.­­­ ­B­ ­­­G­­ ­1­­­ ­­7­­­ ­.­­­ ­C­ ­­­L­­­ ­­­U­ ­­B
Karigjega

2021.06.09 | 15:50

41
М­­л­­а­­­д­а­ ­­­м­о­­­к­р­­а­­ ­­­у­­­ч­­­е­­н­­­и­­­ч­к­а­­ ­­­ч­­у­к­а­ ­­­ ­­W­ ­W­ ­­­W­­­ ­­­.­­ ­B­ ­G­­­ ­1­­­ ­7­ ­­.­­ ­­­C­­­ ­­­L­­­ ­­U­­ ­B
Loriwnlta

2021.06.09 | 14:29

40
М­­­л­а­­д­а­­ ­м­­о­к­­­р­­а­ ­­­у­­­ч­­­е­­­н­­и­­ч­­к­­а­ ­ч­­­у­к­а­ ­­ ­W­­ ­­W­­­ ­­W­­ ­.­ ­­B­ ­­­G­ ­1­­ ­­7­­­ ­.­ ­C­­­ ­­­L­ ­­U­ ­­B
иван

2021.06.09 | 13:15

25
СПРЕТЕ ДА ПИШЕТЕ КОИ Е ПЪРВИ ИЛИ ВТОРИ ,АКЪДЕ Е НАРОДА -ИЗБЯГА ТОВА Е ПЛОД ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА БСП И ГЕРБ И ТЯХНИТЕ САТЕЛИТИ

2021.06.09 | 14:07

39
Платен от мафията трол си ти
иван

2021.06.09 | 13:14

24
СПРЕТЕ ДА ПИШЕТЕ КОИ Е ПЪРВИ ИЛИ ВТОРИ ,АКЪДЕ Е НАРОДА -ИЗБЯГА ТОВА Е ПЛОД ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА БСП И ГЕРБ И ТЯХНИТЕ САТЕЛИТИ

2021.06.09 | 14:07

38
Платен от мафията трол си ти

Добави коментар

Водещи новини