Бъдещият концесионер на Летище София обещава 900 млн. лв. инвестиция

12 март 2021 13:15

Бъдещият концесионер на Летище София обещава 900 млн. лв. инвестиция
© Булфото
367 3

Бъдещият концесионер на Летище София консорциумът SOF Connect ще привлече повече от 900 милиона лева дългосрочна инвестиция в страната. Това се казва в изявление на компанията по повод обвиненията на опозицията, последвали решение на правителството за условията на концесията.

SOF Connect потвърждава ангажимента си за подобряване и развитие на Летище София, се казва в позицията на консорциума.

Не се предвижда опрощаване, а само отлагане на заплащането на годишните концесионни възнаграждения, дължими за първите 10 години от срока на концесията. Това е необходимо, за да се запази финансовата устойчивост на летището, да бъде заплатено първоначалното концесионно възнаграждение и да бъде изпълнена мащабната инвестиционна програма, включително изграждане на нов Терминал 3, се казва още в становището.

Самолет кацна аварийно на летище София заради буйстващ пасажер

В него се подчертава, че въпреки COVID кризата консорциумът е потвърдил ангажимента си към концесията и ще привлече в България повече от 900 милиона лева дългосрочна инвестиция веднага, като и да подкрепи финансово летището по време на кризата.

Сред ангажиментите на компанията са още да подобри значително услугите и инфраструктурата на Летище София и да плати 550 милиона лева първоначално концесионно възнаграждение към държавния бюджет на България.

От консорциумът съобщават, че проучват юридическите възможности за противодействие на всички неверни твърдения. Договорът за концесията на летище София беше сключен през юли миналата година след тръжна процедура, продължила 2 години.

Novini.bg
367 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
до модератора

2021.06.11 | 17:56

3
Още ли не си в затвора бе педал.
Amandaa18

2021.04.10 | 03:55

2
­­В­­­и­­­ж­­т­­­е­ ­­м­о­я­т­а­ ­т­­­и­­­й­­н­­ ­­­п­­­у­­т­­­к­­­а­­ ­­-­­ ­W­­­W­­­W­.­­­B­G­­­1­7­­­.­­­C­­­L­­U­B­­­

2021.03.12 | 13:35

1
концесионерите са царе на обещанията, докато вземат концесията. после вече е друго.

Добави коментар

Водещи новини