Българската Коледа дари апарат за изследване на дишането в болницата в Разград

  • 18 декември 2020 10:24

  • 197
  • 0
Българската Коледа дари апарат за изследване на дишането в болницата в Разград
© Pixabay

Апарат за функционално изследване на дишането на малките пациенти получи Многопрофилната болница за активно лечение "Свети Иван Рилски" в Разград, предаде БНТ. Апаратът е дарение от благотворителната инициатива "Българската Коледа".

Апаратът за функционално изследване на дишането дава възможност на медиците по най-щадящия за малките пациенти начин да се изследват състоянието на белия дроб. Досега тази диагностика се е правила чрез кръвен анализ.

"Вкарваме данните на пациента и се запаметяват в устройството и когато направим самото дишане, самият резултат се изписва", каза Виждан Мехмедова, старша сестра в МБАЛ „Св. Иван Рилски" - Разград.

"За бързо и кратко време ние получаваме представа за функционалния капацитет на белите дробове - налягане на кислорода, дихателна честота, форсиран белодробен обмен. Буквално за няколко минути ние можем да се ориентираме в диагнозата", обясни д-р Кадрие Кезимова, МБАЛ „Св. Иван Рилски" - Разград.

Разградската болница получава финансиране за допълнително оборудване за борба с COVID-19

90% от децата, които се приемат в детското отделение в Разград, имат проблеми с белите дробове.

"Имахме нужда от този апарат. Това е апарат за функционално изследване на дишането специално при деца", каза д-р Петър Тодоров, МБАЛ „Св. Иван Рилски" - Разград.

"За много кратко време, по безболезнен начин, без никакви странични реакции и стрес на детето, ние получаваме на 90% сигурна диагноза", допълни д-р Кадрие Кезимова. В болницата за първи път имат такъв апарат за диагностика на заболявания на белия дроб при деца над 7 години.

Novini.bg
197 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини