Психолог за ефекта от COVID-19: Нещата се поизнервиха, между хората има напрежение

  • 16 септември 2020 11:22

  • 609
  • 0
Психолог за ефекта от COVID-19: Нещата се поизнервиха, между хората има напрежение
© Кадър: Bulgaria ON AIR

Два дни се провежда протест против задължителното носене на маски в училище пред Министерството на образованието и науката. Протестиращите предлагаха на всеки, който мисли, че мерките срещу COVID-19 са ненужни, да изгори маската си в метална кофа. В същото време общността "Родители за безопасно образование" искат наказания при неспазване на мерките въведени в училищата.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27536

,,Такава е обстановката, още от началото на годината с появата на пандемията нещата се поизнервиха, а сега с времето се натрупа и този посттравматичен синдром. Има много голямо напрежение между хората от всички категории, обикновено малки поводи палят искра, която води до всякакви протести, започнали от опасението, че нещо може да се случи на децата - здравето, училището'', коментира психологът Иван Игов.

Психолог: Думата "изолатор" буди тревожност

Той подчерта, че децата не са усетили толкова много ситуацията.

Те тръгнаха с удоволствие на училище. Вярно, нямаше тържествата, които повечето изчакваха, но то се превърна в едно приключение. Срещнах родители, които се опитваха да убеждават децата си да носят маски, допълни Игов пред Bulgaria ON AIR.

Психологът се надява, че към края на годината ще се появят първите ваксини срещу COVID-19, за да може следващата пролет да овладеем пандемията.

Европейският модел е, че ние се вглеждаме в лицето на човека. На базата на лицевите реакции се разминаваме по улицата. Маските определено затрудняват комуникацията. Затова и решението е в клас да не се носят маски, а учителите да бъдат с шлемове. Проблемът при по-малките е, че те често ги губят, сменят, а при по-големите възниква бунта, че не искат да ги носят, обясни още Иван Игов.

Педиатър за новите условия в училището: Важно е да не навредим психиката на учениците!

Ескпертът смята, че проблемът не е толкова в децата, колкото в учителите.

Ние рискуваме да загубим част от учителите, които са готови да напуснат. 15% от учителите са в пенсионна възраст, а сигурно над 35% са в рисковата група, така че голямото напрежение е при тях, категоричен е той.

Според Игов синдикатите са се изложили с предложението си, с което искат глоба от 1000 лв. за родителите, които не успеят да вземат до час болното си дете.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27536

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
609 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини