Внимание! Откриват все повече пилешко със салмонела у нас

  • 16 август 2020 12:34

  • 7481
  • 4
Внимание! Откриват все повече пилешко със салмонела у нас
© Pixabay

Ръст на сигналите за заразено със салмонела пилешко месо от ПолшаЗа това съобщават от Агенцията по безопасност на храните. Справка в системата за бързо оповестяване показва, че почти всяка седмица, след направени изследвания, инспекторите унищожават десетки тонове заразено месо.

От началото на годината досега инспекторите от Агенцията по храните са взели над 1400 проби от пилешко месо, внос от Полша. В 26 от тях е открита салмонела. Само за сравнение, за миналата година случаите са три.

От общо 26 проби със заразено месо, само 10 са от опасните видове салмонела, останалите 16 са за щамове, които не са опасни за човешкото здраве. Въпреки това ветеринарите оповестяват всички случаи и предприемат унищожаване на заразеното месо.

"Салмонелата, която сме установили, е в различни разфасовки - и при цяло пиле, както и при различни видове разфасовки - бутчета, крила, филе, навсякъде", каза пред БНТ д-р Кремена Стоева, Дирекция „Контрол на храните" БАБХ.

Заради зачестилите случаи на заразено със салмонела вносно пилешко, още на границата инспекторите взимат проба от всяка пратка.Докато не излязат резултатите месото не се пуска по магазините.

"Ако се установи наличие на салмонела това месо се насочва за термична обработка или за унищожаване. Така че хората трябва да бъдат напълно спокойни, трябва да е ясно, че няма опасност птиче месо със салмонела от Полша в момента да се търгува на българския пазар", добави д-р Кремена Стоева, Дирекция „Контрол на храните" БАБХ.

Температура над 70 градуса убива бактерията, така че добре сготвеното пилешко месо не е опасно и не може да ни зарази.

Иначе симптомите на заразяване със салмонела са висока температура, гадене, повръщане, разстройство.

"Желателно е пациентът да потърси лекарска помощ още при първите симптоми, особено за рисковите групи ,които са малки деца до 5 години или кърмачета или възрастни хора. Също така хората работещи в кухни или заведения за обществено хранене задължително трябва да потърсят лекарска помощ", каза пред БНТ д-р Александър Георгиев, общопрактикуващ лекар.

 

БАБХ залови 19 тона пилешко със салмонела

 

България няма как да спре вноса на пилешко месо от Полша, тъй като и двете страни са част от свободния Европейски пазар. Това, което може да се направи, е полските ветеринари да завишат контрола върху птицевъдите и обектите за преработка на пилешко. А българските ветеринари да затегнат максимално контрола на границата ни.

Последвайте канала на

Novini.bg
7481 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Дядо Йоцо

2020.08.16 | 23:09

4
От къде идва , кой е вносителят , какви меки се вземат , Фактите да се огласят ПУБЛИЧНО и Официално да се протестира пред Европейските Са нитарни Власти.Това завишаване на контрола си е едно на ръка , след като се повтарят едни и същи издънки , да се пусне БАРИЕРА НА ПОЛСКИТЕ ПИЛЕТА , А В НОСИТЕЛЯ ДА БЪДЕ САНКЦИОНИРАН!!!
Андрей

2020.08.16 | 22:47

3
Цалата развален стока на еврора се внася от Българските далавераджии в България
ама давайте името

2020.08.16 | 22:21

2
на фирмата производител поне - трябва да пазите здравето на хората, а не бизнеса - в германска тв всяка сутрин посазват информация от подобен род и снимка на самия продукт и казват фирмата производител. щом те си го позволяват значи е законно противодействие, а не всеки път да откривате един и същ проблем и няма край
ветеринар

2020.08.16 | 15:14

1
Внасяи Ганьо,нали сме сметище,тая мръсна сган гледа само към пачките

Добави коментар

Водещи новини