-
16 август 2020 12:34
- 7496
- 4
Ръст на сигналите за заразено със салмонела пилешко месо от ПолшаЗа това съобщават от Агенцията по безопасност на храните. Справка в системата за бързо оповестяване показва, че почти всяка седмица, след направени изследвания, инспекторите унищожават десетки тонове заразено месо.
От началото на годината досега инспекторите от Агенцията по храните са взели над 1400 проби от пилешко месо, внос от Полша. В 26 от тях е открита салмонела. Само за сравнение, за миналата година случаите са три.
От общо 26 проби със заразено месо, само 10 са от опасните видове салмонела, останалите 16 са за щамове, които не са опасни за човешкото здраве. Въпреки това ветеринарите оповестяват всички случаи и предприемат унищожаване на заразеното месо.
"Салмонелата, която сме установили, е в различни разфасовки - и при цяло пиле, както и при различни видове разфасовки - бутчета, крила, филе, навсякъде", каза пред БНТ д-р Кремена Стоева, Дирекция „Контрол на храните" БАБХ.
Заради зачестилите случаи на заразено със салмонела вносно пилешко, още на границата инспекторите взимат проба от всяка пратка.Докато не излязат резултатите месото не се пуска по магазините.
"Ако се установи наличие на салмонела това месо се насочва за термична обработка или за унищожаване. Така че хората трябва да бъдат напълно спокойни, трябва да е ясно, че няма опасност птиче месо със салмонела от Полша в момента да се търгува на българския пазар", добави д-р Кремена Стоева, Дирекция „Контрол на храните" БАБХ.
Температура над 70 градуса убива бактерията, така че добре сготвеното пилешко месо не е опасно и не може да ни зарази.
Иначе симптомите на заразяване със салмонела са висока температура, гадене, повръщане, разстройство.
"Желателно е пациентът да потърси лекарска помощ още при първите симптоми, особено за рисковите групи ,които са малки деца до 5 години или кърмачета или възрастни хора. Също така хората работещи в кухни или заведения за обществено хранене задължително трябва да потърсят лекарска помощ", каза пред БНТ д-р Александър Георгиев, общопрактикуващ лекар.
България няма как да спре вноса на пилешко месо от Полша, тъй като и двете страни са част от свободния Европейски пазар. Това, което може да се направи, е полските ветеринари да завишат контрола върху птицевъдите и обектите за преработка на пилешко. А българските ветеринари да затегнат максимално контрола на границата ни.
Последвайте канала на
Свързани новини
Арда 0:1 Катовице
Славия 0:0 Динамо (Махачкала)
Контузията спря Джокович, Зверев е на първи финал на Australian Open
Михаел Скибе: Има много талант в българските крака, Бербатов беше отличен играч
Джокович призна, че това може да е последният му Australian Open
Основен футболист се завръща в игра за Левски след 10 дни
Коментари 4
Добави2020.08.16 | 22:47
2020.08.16 | 22:21
2020.08.16 | 15:14
Добави коментар
Водещи новини
Главен комисар Любомир Николов за взрива в Банкя: Не изключвам да намерим жертви
24 януари 202513:41
След мощния взрив в Банкя: Пожарът не е потушен, издирват се двама души
24 януари 202513:54
"Овергаз": Най-вероятно взривът в Банкя е станал в къщата
24 януари 202513:50
Очевидци на взрива в Банкя: Тътенът беше страхотен, ударната вълна беше кошмарна, всичко е изпочупено
24 януари 202513:21
Пеевски: Жалко е за България, че се занимаваме с имунитетите на деребеите
24 януари 202514:52
НС не свали имунитетът на Джейхан Ибрямов, той: Прокуратурата е маша в ръце на определени хора
24 януари 202513:37
Парламентът не даде разрешение за сваляне имунитета на народния представител Марио Рангелов
24 януари 202514:30
Весела Лечева поиска да е частен обвинител срещу Васил Божков за убийството на Манол Велев
24 януари 202514:28
Колко струва? Пием по-скъпо прясно мляко от французите, но по-евтино от швейцарците
24 януари 202511:55
2020.08.16 | 23:09