И крадците ни ги мързи

  • 03 юни 2020 17:16

  • 5553
  • 0
И крадците ни ги мързи
© Pixabay

Известно време сагата с боклука и „сговорчивия и услужлив човек“ (както го нарече Евдокия Манева) зам.-екоминистър Красимир Живков се рее в ефира. 

В нея участват и бизнесмени, Бобокови, боклуци, „честни хора“, които не могат да разберат какво и защо им се случва. Всичко изглежда предсказуемо и някак аудиторията, по стар български обичай, не е особено впечатлена, вдигна рамене и пак си подкара двата стари рефрена: 1. „Еми то тука е така, кво да се прави…“; 2. „Я ги оставете хората на мира, кво им завидяхте и им разбивате бизнеса?“

Та, не съм оптимист за развитието на нещата. Не ми харесва нивото на спектакъла, искам да кажа. Едно е да ти покажат позлатено олово и да те преметнат, че е буца злато, но съвсем друго е да ти показват буца кал с малко ***** в нея и да те убеждават, че е злато. Показахме ниско ниво на реакции срещу тъпотиите и те станаха мързеливи, научиха се, че могат и с малко старание да ни правят на балами. 

Атанас Бобоков проговори за бележката с имена и цифри, съдът го остави в ареста заедно със зам.-министър Живков

Вижте, трябва да разберете, че списъкът с имена и суми срещу тях е просто… как беше? А, да: „Тези имена и тези суми, съм ги взел от една книга, която се казва "Най-богатите българи". Водил съм си бележки“.

(!!!)

Също така:

„Със зам.-министър Живков сме се виждали един път. Не го познавам, нито семейство му. С директора на РИОСВ-Плевен съм говорил два пъти по телефона. Никога не сме се събирали да си обмисляме предстоящите планове“.

Аз пък, например, никога не съм се виждал с доставчика ми на интернет. Това не ни пречи вече години наред да имаме прекрасни бизнес взаимоотношения. Но това е друга тема. 

Случвало ли ви се е да отидете да театър и да видите, че на актьорите просто не им се играе? Абе… не им е вечер и това си е. Върви мудно, не се стараят. А въпреки всичко, публиката, по навик, ги аплодира, на крака, „Браво! Браво!“ да се чува от балкона, да ги викат на бис… и да се чудите: „Аз ли нещо не разбирам, те ли…? Какво става? Сигурно в мене е вината, само аз не харесвам представлението…“

Реално, изненадани няма: „Мълвата за зам.-министъра е, че е поставено лице от определени лица в бизнеса с отпадъци. Очевидно той добре е изпълнявал мисията си“, каза още Евдокия Манева. 

Бивш шеф на МОСВ с интересни разкрития за арестувания зам.-министър Живков

Изненадани ще има, АКО СЛЕД ТОЛКОВА ДЕСЕТИЛЕТИЯ изведнъж видим присъди, които да изпратят послание на следващите и следващите след тях. На онези – забилите се като кърлежи в кожата ни, чиновници, които знаят, че подписът им по разни документи струва пари и са отворили уста за корупция. Да изпрати послание, че „учи мама, да не работиш“, не значи ТОВА! Това, че си хванал пост в тъпото министерство, дирекция или друга служба за „наши хора“, „послушни“, „разпределители“, „мълчаливи калинки“ не те прави Голямата работа, а да изпрати послание, че те прави алчен некадърен глупак с апетит на кърлеж и точно толкова умения. Да изпрати послание, че корупцията е жалка, а не (както сега) – мечта за всеки. 

Ненаказаната корупция отново и отново изпраща само едно единствено послание към всички ни: че тя е крайната ни цел, ако искаме да живеем добре, да имаме пари, положение, вили по южните морета, коли, банкови сметки. „Учи мама, да работиш корумпиран“. Иначе ще трябва да работиш истинска работа, а тя е за балъците. 

Чудили ли сте се как човек с умения, знания и талант на пробит пожарогасител може да си позволи да има лимузини, къщи, фирми за милиони? Ето как: по схемата „Познавам човек в…“ и с дежурното плащане на „нашия чиновник за проверката, подписа, да не ни гледа гафовете, да минем, да ни напише изискванията удобни, да пре*бе конкурента, въпреки че конкурентът е сто пъти по-добър от нас“. Ето така става.  

Гангстерите поне се стараят, залагат си живота и здравето, правят схеми, рискуват. Плазмодиите по министерства и дирекцийки дори и това не могат да направят (какво говоря: „дори“… СЪВСЕМ не могат и да се доближат до това!), защото са дребни душички, мързели и най-вече – страхливци. Те струват колкото една лъскава дамска чанта, колкото няколко скъпи пури, колкото един запечатан плик с няколко банкноти, колкото една вечеря в скъп ресторант. И се продават на всеки. В американския английски има термин за такива: two dollar whore. 

Но, след като свършат с „услугите“ към господарите, излизат на улицата сред нас – простолюдието – с вдигната глава, че и ни гледат отвисоко. 

Преди години имах странен разговор с един „играч“, който така се беше „наиграл“, че си изгубил всичките пари. Как? Искал и той по схемата: „Познавам човек в…“ да мине, ама се оказало, че има кой да го излъже и да му открадне проектите. Но не това е важното. По-важното е, че човекът се жалваше, че ето досега (трийсет-и-няколкогодишен) вече можеше да се е пенсионирал и да се излежава на плажа на Малдивите. 

Е*аси крайната цел! Не да инвестира парите си, не да отвори верига ресторанти, да бачка, да множи парите, не да купи медии, да започне медийна империя, не да създава софтуер, не да има издателска къща, не да купи верига магазини, не да отвори дилърство за коли, не да прави нещо, не да инвестира, не да РАБОТИ, а да си легне и да не прави нищо. 

Каквато ни държавата, такива ни и тарикатите… мързи ги да гледат. 

Чудел съм се защо мързелът е сред Седемте смъртни гряха. В крайна сметка – лежиш си там, на никого нищо не правиш… защо, защо да е грях! И ми хрумна: защото, както хакерите, които те заплашват с кражба на данни или те изнудват да разпространят нещо си, ако не им платиш, така, както и оня с плажа на Малдивите – те всички искат да не правят нищо и да получат много. И винаги е на гърба на другите и в тяхна вреда. Ще бутнат фъндък на „нашта фирма“, нищо, че другите са по-добри и ще прецакаме хората, ще уредят или попречат срещу комисионна, ще легнат където трябва, ще подложат и с цената на много други невинни жертви, бизнеси, кариери, семейства, те ще си получат своето – ще идат да си легнат на плажа. 

Уродливото „Учи мама, да не работиш“ се превръща във все по-грозно и по-грозно свое копие с всяко изминало ново чиновническо поколение. И ако скоро няма наказание за ленивата, самодоволна, подпухнала от мързел и преяждане корупция, такова бъдеще ни чака, че Терминал 2 ще стане най-посещаваната точка в България, а тук ще останат само човеко-плондирите от министерствата да си се корумпират едни други. И да си грухтят. 
 

Последвайте канала на

Александър Томов
5553 0

Водещи новини