Атанас Бобоков проговори за бележката с имена и цифри, съдът го остави в ареста заедно със зам.-министър Живков

Специализираният наказателен съд решава какви мерки за неотклонение да наложи на задържаните братя Атанас и Пламен Бобокови, зам.-министъра на екологията Красимир Живков и още 8 арестувани за схемата с боклука и други престъпления, свързани с данъчни измами и злоупотреба с влияние, при мащабната акция на спецпрокуратурата в четвъртък.

Преди минути съдия по делото Ангелина Гергинска даде ход на съдебното следствие, предаде репортер на Novini.bg. От изявленията на спецпрокуратурата вчера стана ясно, че тя ще поиска постоянен арест за единия от двамата братя Бобокови, за зам.-министъра и още двама души. 

Бизнесмени от мистериозния списък на братя Бобокови с първи коментари

Според прокурорите по делото обвиняемият зам.-министър на екологията Красимир Живков е отправил заплахи към свои подчинени и към търговски дружества. Живков е в близки отношения с Атанас Бобоков от 2014 година, като зам.-министърът е издавал нотификации на фирмите на бизнесмена. С оглед на събраните свидетелски показания в РИОСВ-Плевен са назначавани хора от Красимир Живков единствено и само при одобрение от страна на Бобокови.

Според държавното обвинение има реална опасност Живков, в качеството си на длъжностно лице, заедно с останалите задържани, да повлияят на разследването. Магистратите са категорични, че престъпните деяния са извършвани повече от 5 години и обществената опасност е много висока, затова искат постоянна мярка "задържане под стража" за зам.-министъра на екологията и Атанас Бобоков.

Прокурорите по делото са категорични, че има насрочени редица експертизи, включително и в Министерството на екологията, и в случай че обвиняемият бъде освободен, той може не само да укрие доказателства, но и да окаже натиск върху свидетели. Към настоящия момент са събрани доказателства, които сочат че Живков е извършил и други престъпления, за които се събират все още доказателства, обосноваха се магистратите в съдебната зала за искането си зам.-министърът на екологията да остане в ареста. 

Всеки от арестуваните е представляван от по двама адвокати. Те не оспорват събраните доказателства и не оспорват те да се ползват в хода на делото.

Спецсъдът решава по-късно днес за шестимата, обвиняеми за схемата с боклука

Припомняме, по-рано сутринта делото бе отложено, защото защитниците на обвиняемите поискаха да се запознаят и да четат 66-те тома с доказателства. 

Защитата на зам.-министър Живков поиска той да остане без мярка, тъй като няма конкретни доказателсва за престъплението, в което е обвинен, има установен адрес, чисто съдебно минало, още утре ще бъде освободен от длъжност и няма ка да попречи на разследването. Според адвокатите му няма и доказателства за престъпление срещу здравето на хора и околната среда, защото на площадката за отпадъци не са открити опасни боклуци. 

Борисов от Поморие: В понеделник сменям зам.-министър Живков

Самият Красимир Живков заяви, че не познава никой от останалите обвиняеми, освен бившият директор на РИОСВ-Плевен, с който е имал служебни анагажименти.

Няма абослютно никакви доказателства в тези 66 тома, че Атанас Бобоков е участвал в организирана престъпна група, по начина по който го описва специализираната прокуратурта, заяви от своя страна адвокат Илиян Василев, защитаващ един от братята Бобокови. 

"Като гледах пресконференцията на прокуратурата останах с впечатлението, че не се говори нищо за отпадъци, а се показва една снимка, която е взета от моя дом. Тези имена и тези суми, съм ги взел от една книга, която се казва "Най-богатите българи". Водил съм си бележки", заяви от своя страна самият Атанас Бобоков. 

Бизнесмени от мистериозния списък на братя Бобокови с първи коментари

"Не мога да разбера защо по този начин трябваше да започне оплюването на бизнеса ни. Имаме производствени фирми в 8 държави. Фирмата в Северна Италия сме я купили, за да можем да използваме италианския потенциал. С това обвинение се слага кръст на производството ни. Даже и да ме оправдаете, аз няма да мога да дам работа на хората във Враца. Аз разбирам от бизнес. Все пак съм на 60 години", каза още Бобоков. 

"Тази престъпна група е много странна. Със зам.-министър Живков сме се виждали един път. Не го познавам, нито семейство му. С директора на РИОСВ-Плевен съм говорил два пъти по телефона. Никога не сме се събирали да си обмисляме предстоящите планове. Каква престъпна група сме?", попита Бобоков. 

След продължило повече от 7 часа заседание съдът уважи искането на прокуратурата остави в арества Атанас Бобоков заедно с още обвиняемите - зам.-министър Красимир Живков, шефът на РИОСВ-Плевен Габриел Савов, Николай Миховски и Айгюн Еминов. Пламен Бобоков излиза на свобода срещу гаранция от 1 млн. лева.

Съдът прецени, че има достатъчно данни за действието на организирана престъпна група и намира обвиненията за годни. Съдията обяви, че има множество доказателства за честата комуникация между обвинаемите от групата. Освен това има достатъчно свидетелски показания, сочещи това, както и писмени доказателства. 

От съдията стана ясно още, че има показания на свидетели, че Николай Миховски е устройвал тържества, на които са присъствали служители на РИОСВ и имало достатъчно доказателства, че всички обвинени в ОПГ са се познавали и са имали връзка помежду си. 

Предвид всичко изложено, съдът реши да остави в ареста всички, без напусналия служител на "Монбат" Васил Богданов. По отношение на това дали може да се укрият, съдът реши, че няма достатъчно обоснования, тъй като не са осъждани.

Не така обаче стои въпроса по отношение на извършване на други престъпления, защото предстои голям анализ на събраните документи, уточни съдията. "Съдът не може да не отбележи, че свидетелят Димитров е пожелал да свидетелства едва след ареста на Живков, което говори, че влиянието им е голямо", прочете още магистратът в решението си, цитиран от Пик.

Здравословното състояние на Атанас Бобоков пък не е достатъчно той да се отърве от ареста на този етап. Савов пък, който поиска да бъде пуснат, защото родителите му са възрастни и болни, също не бе пуснат, тъй като съдията заяви, че те живеят на друг адрес и е необосновано искането му. Така съдът реши Живков, Савов, Бобоков и Миховски да останат в ареста. За Еминов подходящата мярка според съда е също задържане под стража, а не домашен арест, както поиска прокуратурата. 

Съдът прие за основателно Богданов да бъде пуснат под домашен арест, но предвид данъчните престъпления, съдът определи домашен арест с проследяващо устройство. Богданов няма право да напуска посочения от съда адрес и ще бъде контролиран от съответното районно управление и ще му бъде поставено специално устройство за проследяване.

 

Коментари

 1. 2020.06.01 | 13:11
  Ангел Димитров Бобоков е български политик от БКП. Биография Роден е на 21 януари 1929 г. в русенското село Пиргос. Завършва гимназия и учителства две години в селото си. От 1945 г. е член на РМС, а от 1952 г. на БКП. Между 1948 и 1950 г. завежда отдел в ОкК на ДСНМ в Русе. След това учи във Висше военнополитически училище и постъпва в българската армия. От 1954 г. е председател на ТКЗС в Пиргово. Завършва висше агрономическо образование във ВССИ. През 1969 г. е секретар на Окръжния комитет на БКП в Русе, а след това председател на ИК на Окръжния народен съвет. През 1973 г. става първи секретар на Окръжния комитет на БКП в Русе.[1] През 1978 г. става завеждащ отдел „Селскостопански“ при ЦК на БКП.[2] По-късно е първи заместник-завеждащ на същия отдел.[3]. Член е на НС на ОФ. Награждаван е с ордените „Герой на социалистическия труд“ и „Георги Димитров“[4] От 1971 до 1981 г. е кандидат-член на ЦК на БКП. В периода 1981 – 1990 г. е член на ЦК на БКП.
  1. 2020.06.02 | 16:00
   Ангел не е баща на братята в роднина
 2. 2020.06.01 | 13:21
  Само зъбите на буклукчията с елитен комунистически произход струват много хиляди левчета!Наследниците на БКП дейците успяха да учредят много нови комунисическо-мафиотски партии на разни граждани за европа, селяни за русия, демократи за САЩ, македонски поборници за правдата и сложиха в джобчето си правешкия бандит Тодор Живков! Скоро ще им извадим изкуствените зуби!
 3. 2020.06.01 | 07:34
  А, "министъра", КЪДЕ е в цялата тази ДАЛАВЕРА?!
  1. 2020.06.01 | 12:13
   В ареста.
 4. 2020.06.01 | 08:18
  Частник държава не пази.Очите му са изпулени само за печалба.
 5. 2020.06.01 | 02:26
  да ги убият при опит за бягство или да ги самоубият в килиите .... никой няма да жали за тея измекяри !
 6. 2020.06.01 | 02:19
  Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влез в >> Sexcris.Com
 7. 2020.06.01 | 01:09
  Абе това Ленин,Сталин,Хрусчов...само прахта могат да дишат на нашите болшевики!!!
 8. 2020.05.31 | 22:42
  И къде точно " Атанас Бобоков обясни за бележката с имена и цифри " в тая съатия ????????? Майка ви мисирска !!
  1. 2020.06.01 | 00:11
   Да беше я прочел: "Тези имена и тези суми, съм ги взел от една книга, която се казва "Най-богатите българи". Водил съм си бележки", заяви от своя страна самият Атанас Бобоков."
 9. 2020.05.31 | 23:45
  Бобоков,ма верваме ти на глупостите ,които говориш !
 10. 2020.05.31 | 23:42
  Каква лукава усмивка има ,престъпника
 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Каква е причината трета седмица броят на случаите на COVID-19 в България да расте?

Каква е причината трета седмица броят на случаите на COVID-19 в България да расте?

Избрано от Интернет

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.