Доц. Чобанов разкри ще има ли места за всички първолаци в София

  • 23 април 2020 16:46

  • 488
  • 0
Доц. Чобанов разкри ще има ли места за всички първолаци в София
© Кадър: Нова Тв

158 училища ще приемат бъдещите първолаци в София. Това потвърди зам.-кметът по културата и образованието доц. д-р Тодор Чобанов.

Тази година кандидатстването ще е изцяло електронно. Родителите ще трябва само да изпратят заявления към желаното училище. Всички други документи ще се проверяват по служебен път. Промените в кандидатстването са заради извънредното положение.

В предаването "Плюс - минус" по Нова телевизия доц. Чобанов напомни, че най-важен е критерият за уседналост в района на школото.

Няма да променят критериите за яслите и градините в София въпреки COVID-19

"Ще припомня миналата година 98% от кандидатстващите деца бяха приети в училищата, които са най-близки до техния адрес. Единични са случаите, в които дадено училище не може да приеме децата, живеещите по адрес", коментира Чобанов.

Записването ще става на следващ етап, след приключване на извънредното положение. Ще има и дежурни специалисти във всяко училище, което ще оказва съдействие на родителите.

"Правим всичко възможно да протече гладко и да не се налага родителите да ходят където и да е. Очаквам за  не повече от 2-3 училища да има наплив", каза още Чобанов.

12 000 първокласници трябва да прекрачат прага на училищата в София от септември.

Междувременно по-голям остава напливът за ясли и детски градини, потвърди зам.-кметът. По думите на Чобанов единственото решение е изграждането на нови забавачки. За тази година се очаква повишен брой на свободните места, но с колко - това ще стане ясно през май. В момента тече кандидатстването и за яслите и детски градини.

Novini.bg
488 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини