Няма да променят критериите за яслите и градините в София въпреки COVID-19

  • 13 април 2020 12:22

  • 4430
  • 0
Няма да променят критериите за яслите и градините в София въпреки COVID-19
© Булфото, архив

Няма да има промени в точкуване при кандидатстване за ясли и детски градини в София. Някои родители алармираха, че заради кризата с коронавируса и извънредното положение са останали безработни, съответно губят и точка за работещи.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

На този етап не се предвижда и промяна при сроковете за кандидатстване, обяви преди дни зам.-кметът по образованието и културата доц. д-р Тодор Чобанов.

Първото класиране за прием на деца в общинските детски градини и в подготвителните групи към училищата ще се извърши на 15 май. Ако извънредното положение бъде удължено, срокът за записване на класираните деца се удължава от 18 май до 18 юни.

Как да забавляваме децата в извънредното положение?

Така трескавото чакане за прием в детските забавачки вече започна. Родители приемат съвети от по-запознати майки във фейсбук групата Детски ясли и градини в гр. София. Администраторът на групата Люси Стаменов коментира пред Novini.bg, че местата за прием в столицата са малко и каквито и да са критериите, все ще има ощетени.

„Инак от есента влиза в сила критерий за уседналост, който също е спорен, но ефектът от него ще стане ясен едва на майското класиране през 2021 г.“, обясни тя.

Люси Стаменова дава някои практични насоки за родителите как да изберат подходящото място за своето дете и с как да преценят шанса си за прием.

Ето ги и тях:

1. Родителите да актуализират и проверят информацията в ИСОДЗ. Адресите и трудовия статус трябва да са актуални.

2. Да преценят добре шанса в желаните градини. Понякога е по-добре да се заложи на по-далечно заведение, но с реален шанс за прием.

3. Кандидатстващите за ясла нека имат предвид, че приетите и записани деца трябва да постъпят до 15.11, няма законна възможност да се отлага след тази дата. Постъпване означава, че се прекратява и майчинството.

4. Всеки родител да прочете ръководството и Често задаваните въпроси в ИСОДЗ. Така ще е наясно какво точно се случва при класирането и ще може по-добре да си прецени шансовете.

Иначе кандидатстването става онлайн през системата на ИСОЗД. Тук може да видите и всички критерии. Системата дава възможност и за въпроси и отговори от администраторите.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Борислава Бибиновска
4430 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини