Диана Ковачева с препоръка до работодателите да спазват квотите за наемане на граждани в неравностойно положение

  • 02 декември 2019 15:44

  • 354
  • 1
Диана Ковачева с препоръка до работодателите да спазват квотите за наемане на граждани в неравностойно положение
© Омбудсман на Р България

Утре, 3 декември 2019 г., от 11.00 часа по повод Международния ден на хората с увреждания в институцията на омбудсмана / гр. София, ул. „Георг Вашингтон“ № 22 / - по покана на доц. Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент ще бъде представена изложбата „И ние можем!“, организирана от Гражданска формация „Родители в действие“, в подкрепа на правото на труд на млади хора с интелектуални затруднения.

Съорганизатори на събитието са представители на Съвета за наблюдение – мониторингов орган по Конвенцията за правата на хората с увреждания, Фондация „Лумос България“ и Фондация „Светът на Мария“. Фотосите представят преживяванията на младежи и споделят техните ежедневни борби за преодоляване на бариери, предразсъдъци и преследване на мечти - като правото да учат, да имат професия, да работят, да живеят самостоятелно. Затова и посланията са: искам, обичам, мога, уча, чувствам, творя, справям се, подкрепа, възможност – това не са просто думи, а право на достоен живот!

Диана Ковачева изпраща препоръка до социалния министър за втория стълб на пенсионното осигуряване

Младежи ще разкажат личните си истории, за да вдъхнат кураж на други като тях и ще покажат как въпреки стигмата в обществото, успешно вървят по трудния път и защитават правото си на труд и развитие. В събитието ще участват и работодатели, които ще споделят опита си с наемането на младежи с интелектуални затруднения. В тази връзка, омбудсманът ще излезе със специална препоръка до най-големите работодателски организации да подкрепят правото на труд на хората с увреждания. Анализът сочи, че въпреки законодателството, което регламентира квоти и задължение за наемането им на работа, броят им е малък, като работодателите дори предпочитат да плащат компенсационни такси, отколкото да подкрепят граждани в неравностойно положение.

Диана Ковачева на форум за детското правосъдие: Честно е да извадим дебатът за детското правосъдие извън латентната фаза

Поканени са министерствата на труда и социалната политика, на образованието и науката, кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска, ДАЗД, УНИЦЕФ, граждански организации, свързани със защита правата на децата и на хората с увреждания, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

 

Филип Епитропов
354 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
wtf!?!?!??!

2019.12.02 | 15:54

1

тая женица кой я спусна?!!??!

Добави коментар

Водещи новини