Омбудсманът Диана Ковачева: Корупцията разрушава основните човешки права без остатък

„Корупцията нарушава основните права на човека – и голямата, и малката корупция нарушават всички права – икономически, социални, културни, граждански и политически и ги разрушава без остатък”.

Това заяви омбудсманът доц. Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент по време на Националната научно-практическа конференция „Системно-структурни подходи за противодействие на корупцията“, организирана от правно-историческия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“. Във форума участваха председателят на Конституционния съд проф. Борис ВелчевБорис Велчев   Борис Владимиров Велчев е  роден в София. Доцент, доктор по право. Баща му Владимир Велчев, избраният от ВСС за главен прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във, министърът на вътрешните работи Младен МариновМладен МариновМладен Маринов е роден на 21 ноември 1971 г. в Тетевен. Завършил е "Право'' в УНСС,, министърът на образованието Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009, председателката на Комисията по дискриминация Ана Джумалиева, зам.-министърката на правосъдието Десислава Ахладова, председателят на антикорупционната комисия в парламента Емил Димитров и др. 

Младен Маринов и колегата му от Северна Македония: Заедно работим за създаване на среда на нетърпимост към корупционни прояви

„Към омбудсманът често се обръщат граждани, които сигнализират за конфликт на интереси, за решения, взети в ущърб на обществото, за непрозрачно и безотчетно разходване на публични средства, с искане за сезиране на Конституционния съд или за промяна на нормативни актове. Открояват примери за лоша администрация, която отдавна вече не се свързва само с проявите на грубо и нелюбезно отношение, а която създава усещане за непрозрачност, непредсказуемост, безотчетност – среда и условия за разгръщане на корупция”, посочи доц. Ковачева, цитирана от пресцентъра на Омбудсмана на Р България.

Тя допълни, че за първите 10 месеца през тази година в институцията на Омбудсмана са постъпили близо 9 000 жалби, като в топ 5 при сигналите са жалбите за правото на добра администрация – 559, което е над 7% от общия им брой. Още по-тревожен по думите й е фактът, че 30% са получените сигнали на потребители на обществени услуги, които основно се жалват срещу монополите в държавата, чиито действия гражданите свързват с усещане за почтеност.

„От лошата администрация до реализирането на корупционни практики пътят е кратък, липсата на прозрачност и предсказуемост са благоприятна среда за тях. Именно реализацията на принципите на добро управление гарантира създаването на ефективна антикорупционна институционална среда, което е и възможност за осъществяване на превенция срещу корупционни практики”, подчерта още омбудсманът.

Емил Радев към Дидие Рейндерс: Ще предложите ли общоевропейска стратегия за борба с корупцията?

„Борбата срещу корупцията не е само законодателство, макар, разбира се, това да е условие без което не може, тя не е само въпрос на преследване и наказване на извършителите на корупционни престъпления. Тя трябва да бъде част от цялостна последователна антикорупционна държавна политика, включваща превенция и обучение, както и повишаване на чувствителността и нетърпимостта на обществото към проявата на корупция. Защото подкупът винаги има две страни. И в сърцевината на такава политика би следвало да стои устойчивата и почтена институционална среда. Всяка държава трябва да изгради своята национална система за почтеност и да гарантира еднакво високо ниво на почтеност на всяка институция в нея”, заключи доц. Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет