Почитаме свети Мина, покровител на семейството

  • 11 ноември 2019 06:36

  • 9084
  • 5
Почитаме свети Мина, покровител на семейството
© pixabay

Православната църква почита днес паметта на Свети великомъченик Мина. Той бил египтянин, изповядвал християнската вяра. Служил във войската в Котуанската област през трети-четвърти век. По това време властта в Рим, представлявана от император Диоклетиан, издала указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите.

Христолюбивият Мина не стоял дълго време в армията, а се оттеглил в пустинята до град Котуан и продължил да общува с Бога. Веднъж на тържеството в чест на езическите божества, гражданите устроили шумни зрелища и жертвоприношения. Като научил за това, отшелникът Мина влязъл в града и започнал да изобличава самозабравилите се езичници. Градоначалникът наредил да бъде арестуван смутителят на тържеството. Свети Мина бил заловен и жестоко измъчван, накрая отсекли главата му.

Вярващи пренесли светите му останки в родния му град Александрия и го погребали в почести. Впоследствие на това място била построена църква в името на светия мъченик и по молитвите към светеца в нея станали множество чудеса.
Свети Мина е покровител на всички, които са загубили нещо, помага им да го намерят, поддържа вярата им, че няма нищо невъзвратимо. Светецът е покровител и на жените, затова към него са насочени молитвите им за здраве на дома и за деца.

На 11 ноември се почита също паметта на Виктор и на Викентий. Виктор бил войник при император Антонин /138-262 г./ в Италия, който преследвал християните. Виктор отказал да принесе задължителната жертва на боговете и бил подложен на мъчения, но ги преминал невредим. При всички жестоки мъчения, на които бил подложен Виктор, присъствала младата християнка Стефанида. Тя видяла слизащите от небето венци - за него и за нея, започнала да слави подвига на мъченика и заедно имали мъченическа смърт на 11 ноември 213 г.

Викентий бил дякон във Валенсия, Испания, при император Диоклетиан. Пострадал за вярата си и бил мъченически е убит през 235 г.

Имен ден празнуват днес Мина, Минчо, Минка, Виктор, Виктория, Викентий.
 

БТА
9084 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Надка седесарската кy.pва

2019.11.11 | 08:19

3

не почита ни 8 март, ни св Мина. затова няма семейство, смуче xyя на дъртака Нейски срещу заплащане, седесарски ценности.

2019.11.11 | 10:09

5

Малоумието ти е безгранично.

уважаван господин

2019.11.11 | 09:13

4

Глидай само Христос да не е по хубав от това

лошият волфсваген

2019.11.11 | 07:12

2

От Св Кирил И Митодий по доцър е само Лука дето писал библиятя и Марк.На Св Йоан Рилски ква е ята българия сети са

горд българин

2019.11.11 | 07:08

1

Св Николай Св Георги са същите тъпотии.

Добави коментар

Водещи новини