Маринов приветства участниците на 37-мата годишна конференция на Европейската секция на Асоциацията на завършилите Националната академия на ФБР

23 септември 2019 13:42

Маринов приветства участниците на 37-мата годишна конференция на Европейската секция на Асоциацията на завършилите Националната академия на ФБР
© МВР
456 0

С голямо удоволствие приех поканата да съм сред гостите на 37-мата годишна конференция на Европейската секция на Асоциацията на завършилите Националната академия на ФБР.

От една страна защото България за първи път има възможност да домакинства това събитие, което е едно от най-значимите в дейността на Асоциацията, а от друга - защото ценя високо истинския и неподправен професионализъм на хората, ангажирани в  противодействието на престъпността, за чието изграждане значима роля има и Националната академия на ФБР – с тези думи се обърна министър Младен Маринов към участниците във форума.

Той припомни, че  съвременните предизвикателства, пред които са изправени службите за сигурност и правоохрана по света, изискват подготвеност, обединени усилия и координиран отговор, така че да бъдем една крачка пред престъпните групи и да гарантираме сигурността на нашите общества.

По думите му изградената професионална мрежа от контакти между съвипускниците е отлична платформа за обмен на добри практики, обсъждане на общи инициативи и инструмент за реализиране на съвместни действия. Това ни прави по-силни и обединени за обезпечаване на сигурността на нашите страни и региони, тъй като тероризмът, радикализацията, киберпрестъпността, транснационалната организирана престъпност са проблеми, които не признават граници, и пред които нито една страна не може да се изправи сама.

Министър Маринов отново припомни, че в регионален план, сигурността в Югоизточна Европа, и в частност на Балканите, винаги е била основен приоритет на българското правителство. Като държава членка на Европейския съюз и същевременно част от региона, България последователно отстоява позицията, че ситуацията на Балканите е неразривно свързана със сигурността на Европейския съюз и не само. 

Развитието на сътрудничеството между правоохранителните органи във всичките му измерения, основаващо се на взаимно доверие и открит диалог, е основен фокус в работата на Министерството на вътрешните работи, посочи още вътрешният министър и изрази убеденост, че настоящата конференция и темите от общ интерес, застъпени по време на сесиите, ще провокират нови идеи за укрепването на сигурността в държавите, които представляваме. Той благодари сърдечно на   организационния екип за положените усилия,  на партньорите  от Асоциацията и не на последно място на  офиса на ФБР в София за тяхната солидна подкрепа.

Приветствие към участниците в конференцията отправиха председателят на ДАНС Димитър Георгиев, заместник-директорът на ФБР Джей Таб, Кевин Уингърсън – президент на Асоциацията на Националната академия на ФБР и Илия Пулов – председател на европейската секция на Асоциацията на Националната академия на ФБР.

37-та годишна конференция на Европейската секция на Асоциацията на Националната Академия на ФБР, чийто президент е старши комисар Илия Пулов, ще продължи своята работа до 25 септември. Във форума участват повече от 270 делегати от правоохранителните служби на Съединените щати и Европа.

Събитието се организира за първи път в България и е израз на отличното сътрудничество между българските и американските правоохранителни служби, както и на водещата роля на България в европейската правоохранителна рамка. На него присъстват заместник -директорът на ФБР Джей Таб, ръководният състав на Асоциацията на Националната на Академия ФБР от САЩ, както и полицейски ръководители от Европа. Мотото на форума е „Обединени сме по-силни – Регионален отговор на комплексните заплахи“ - съзнателна връзка с националния девиз на България и мотото на Българското председателство на Съвета на ЕС.

По време на конференцията ще бъдат обсъждани въпроси от актуалния дневен ред на правоохранителните служби на Европа и САЩ - противодействие на организираната престъпност, в т.ч. киберпрестъпност, трафик на хора, наркотици и оръжие, взаимодействие и сътрудничество в областта на борбата с тероризма и трансграничните имиграционни заплахи, успешно сътрудничество в рамките на Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC), усилия за опазване на културното наследство и др. Годишната конференция на европейската секция на Асоциацията на завършилите Националната академия на ФБР е едно от най-значимите събития в сферата на обученията в правоприлагането, по време на което делегатите имат възможност да обменят добри практики и да продължат разширяването на мрежата от професионални контакти. Основните акценти по време на събитието в София ще бъдат върху обединените усилия и успешно реализираните съвместни случаи.

Асоциацията на Националната академия на ФБР е международна организация, в която членуват около 18 000 служители на средно и ръководно ниво от правоприлагащите органи по света, като всеки един от тях е завършил Националната академия на ФБР в Куонтико, Вирджиния, САЩ. Асоциацията е най-мащабната структура от професионални контакти в сферата на правоприлагането в света, която е посветена на затвърждаване на принципите на върховенството на закона по целия свят и осигурява платформа за обучение по най-съвременните достижения и способи на работа в областта на сигурността, противодействието на престъпността и охраната на обществения ред.

Участие в обученията взимат служители от над 170 държави и над 7500 правоохранителни агенции. Обучението в Националната академия на ФБР представлява 10-седмичен професионален курс за служители на правоохранителните органи на САЩ и държави от целия свят. Програмата включва модули, посветени на разузнавателната дейност, тероризма, киберсигурността, криминално профилиране, криминалистика, поведенчески науки, лидерство в правоохраната и др. Всеки курс се състои от приблизително 220 участници.

Радина Лазарова
456 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини