177 прасета все още се отглеждат в Сливенско, собствениците ще бъдат наказани

  • 23 август 2019 09:41

  • 1010
  • 3
177 прасета все още се отглеждат в Сливенско, собствениците ще бъдат наказани
© Pixabay

Актуалната информация за изпълнението на указаните мерки срещу разпространението на африканската чума по свинете бе обсъдена на заседание на Областната епизоотична комисия в Сливен. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.

Заседанието се проведе под председателството на областния управител Чавдар Божурски, с участието на ръководители или представители на ОДБХ, РДГ, ОД „Земеделие“, МВР и всички останали структури, имащи отношение към мерките.
В 24 обекта от типа „заден двор“ в област Сливен все още се отглеждат домашни прасета.

Броят на животните възлиза общо на 177. Собствениците са отказали да изпълнят издадените им от ОДБХ предписания, поради което ще им бъдат наложени административни наказания. Стопаните могат доброволно да заколят животните си, за да усвоят месото им. Така ще бъде избегната принудителната евтаназия.

В случаите, когато се налага да се пристъпи към евтаназия, ще се проучат възможностите за използването на екарисаж за унищожаването на умъртвените животни. Ветеринарни специалисти предложиха да се възстановят т.нар. трупни ями в населените места, тъй като борбата със заболяването може да отнеме по-продължително време.

Към момента изградените селективни капани за улов на диви прасета са 32, като повечето от тях са в община Нова Загора. Броят им е недостатъчен, създаването на нови продължава. Използването им ще е актуално след октомври, когато дивите прасета напуснат полето и се върнат в планината. От ловните дружинки предложиха да им се даде възможност да използват част от внесените финансови отчисления за изграждането на селективни капани и за закупуване на дезинфектанти.

Списъците на стопаните от 20-километровите зони, които доброволно заколиха домашните си прасета, са изготвени. Но съществува възможност те да бъдат допълнени. Възоснова на тези списъци ще бъдат изплатени обезщетенията за дезинфекция на обектите от „типа заден двор“, попадащи в зоните.

Радина Лазарова
1010 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
дядо Радой

2019.08.23 | 10:55

3

177 прасета все още се отглеждат в Сливенско, собствениците ще бъдат наказани.
И още 240 се отглеждат пред"Коня" ,поради което повече от четвърт век данъкоплатците са наказани, заради свинщината им.

Гарантирано от ГРОБ

2019.08.23 | 10:10

2

ГЕРБ - Грабим европа, рушим България.

Цонко

2019.08.23 | 09:54

1

Няма закон или европейска директива, която да предписва, еле да задължава стопани да умъртвяват здрави животни. Дори напротив - предписва се КАРАНТИНА. Гербавите искат да вдигнат цената на свинското, за да си продават 20 годишното дълбокозамразено, част от US държавен резерв, който са договорили като част от сделката за F16 на още по-висока печалба!! ..

Добави коментар

Водещи новини