"Капачки за Бъдеще" събраха 52 тона пластмаса само в София

Само преди година и половина почти на никого дори през ум не му минаваше, че пластмасовите капачки стават за нещо друго освен за боклука. Над 130 тона рециклирана пластмаса и 17 кувьоза по-късно днес събиращите и подкрепящите “Капачки за Бъдеще” са стотици хиляди.

На 13.04.2019 В София и Пловдив се проведе четвъртото голямо събиране на от началото на кампанията, стартирана в края на 2017-та от Мартина Йорданова и Лазар Радков.

52 тона само за София!

Това са резултатите, а организаторите очакват още 10-тина тона да са събрани в Пловдив. Заедно с още 7-8 тона от останалите градове в страната - за това събиране кампанията ще събере колкото за предните си три събития сумарно!
А общото количество ще надхвърли 130 тона пластмаса.

Малко предистория:

В края на 2017-та година Мартина и Лазар решават да  подемат благотворителна кауза с пластмасови капачки, защото много хора събират, а не знаят къде да предадат. С помощта на свои приятели случайно откриват, че неонаталната техника в много от малките общински болници е в окаяно състояние и много от кувьозите в неонатологиите с клас 1 са на по 30-40 години. Доста от тях са силно повредени, а някои откровено не функционират.

Лазар и Мартина решават, че би било чудесно, ако успеят да подменят дори един.

Развитието на кампанията обаче надминава дори техните очаквания

Днес кампанията “Капачки за Бъдеще” вече е подменила кувьозите в Червен бряг, Чирпан, Ботевград, Нова Загора, Троян и Кнежа.

В момента още ПЕТ (5) кувьоза чакат, за да намерят своя нов дом, а със средствата от отминалата кампания организаторите пресмятат, че ще могат да закупят до 6 нови кувьоза до есента.

“Целта ни е да подменим ВСИЧКИ стари кувьози в малките болници до края на годината!”, заявяват Лазар и Мартина в страницата на кампанията във Facebook

Пропомняме, че в началото на годината организаторите си поставиха за цел през 2019-та да дарят 12 кувьоза и да рециклират поне 100 000кг пластмаса. И за момента прогнозите са, че ще успеят да постигнат целите си още до есента.

Така че целта им да подменят всички стари и амортизирани кувьози до края на годината, започва да изглежда наистина постижима!

“Даряваме не само там, където има стар и амортизиран или неработещ кувьоз, а там където освен този кувьоз има и поне един специалист с изкаран курс по неонатология, който има квалификацията и уменията да работи с въпросния кувьоз!”

“Капачки за Бъдеще” осигурява обучение за персонала на болниците за кувьозите, които дарява.

На въпроса: “Какво ще правите като подмените всички амортизирани кувьози в малките болници?”

Лазар и Мартина отговарят: “В Българското здравеопазване проблеми за решаване с лопата да ги ринеш. Затова регулярно се консултираме с неонатолози, педиатри и други медицински специалисти и вече имаме няколко идеи. Какви са те - ще споделим като ги доизбистрим и - разбира се - като подменим всички стари кувьози с нови, модерни и работещи!”

 

Коментари

  1. 2019.04.18 | 08:41

    е, добре е ...52 тона по 120 лв за тон...колкото една боксониера ...браво

  2. 2019.04.18 | 07:35

    Тези неща могат да се закупят с БЕЗОТЧЕТНИТЕ ПАРИ които получава всеки депутат .....

  3. 2019.04.18 | 07:18

    Тези неща могат да се купят само ако се конфиксува и един от апартаментите на Цветанов. А той има цели 10, от които 3 са подарени от тъща му , когато е била с пенсия от 120 лв. АНАТЕМА. РАЗБОЙНИЦИ. АНАТЕМА.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет