"Капачки за бъдеще" даряват още 2 кувьоза през април

  • 04 април 2019 08:48

  • 971
  • 0
"Капачки за бъдеще" даряват още 2 кувьоза през април
© Фейсбук/Капачки за Бъдеще

Малко хора знаят, че всяко десето дете в България се ражда недоносено. Още по-малко хора знаят, че повечето болници в малките населени места разполагат с кувьози от 90-те, 80-те, а някои дори от 70-те години на миналия век.
И тук “разполагат” не е правилната дума, защото повечето от тези кувьози са амортизирани или направо неработещи. А това поставя в риск здравето на недоносените деца.

Преди година и половина никой не повярва, че Мартина Йорданова и Лазар Радков ще успеят да постигнат нещо със събиране на пластмасови капачки. Днес обаче тяхната кампания “Капачки за Бъдеще” вече е събрала и рециклирала близо 70 000 кг пластмаса, а с парите е закупила осем (8) кувьоза!

Шест вече е дарила в болниците в Червен бряг, Чирпан, Ботевград, Нова Загора, Троян и Кнежа (бел. В Кнежа ще бъде дарен тази събота на 06.04) и още два предстоят да намерят своя нов дом до края на м. април, където има най-голяма нужда от тях.

Новините за успеха на кампанията бързо се разпространяват и десетки български градове и села се включват като в настоящия момента “Капачки за Бъдеще” има 326 доброволни пункта в 107 населени места.

В допълнение към това редица градове решават да станат домакини на следващото голямо събиране на капачки, където всички доброволци ще могат да предадат своите капачки на локално организирани събирания в полза на болниците в малките населени места.

07.04.2019 (неделя) -  Плевен, Велико Търново, Варна, Враца, Шумен и Пазарджик;
13.04.2019 (събота) – София и Пловдив;
14.04.2019 (неделя) - Благоевград

Организаторите вярват, че от тази кампания ще се съберат средства за поне още четири (4) кувьоза, които да подменят страта и амортизирана апаратура в още четири малки общински болници.

Novini.bg
971 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини