Медицински сестри на протест: Искаме стартово заплащане от поне две минимални заплати

21 март 2019 08:09

Медицински сестри на протест: Искаме стартово заплащане от поне две минимални заплати
© Нова телевизия
1116 2

Не сме удовлетворени от казаното от министър Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през вчера. Беше ни представен анализ със статистика за заплащането и извод, че има липса на кадри в здравеопазването. Няма да останем на палатков лагер, но на протеста очакваме около 700 медицински лица. Това заяви една от медицинските сестри на протест пред камерите на Нова телевизия. 

"Заплащането години наред е близко до минималната заплата. Искаме стартово заплащане от поне две минимални заплати, искаме и категория "труд" да е първа категория, както и 10 заплати при пенсиониране", категорична бе друга протестираща медицинска сестра.

"Не вярвам, че на 1 април ще ни увеличат заплатите. Всички колеги от частните болници подкрепяме протестиращите сестри от общинските болници", допълни по темата Елена Тонева.

"Част от исканията на медицинските сестри са справедливи, но трябва да се стремим към диалог. Няма как министър Ананиев да определи заплатите, тъй като медицинските работници работят в много различни звена. Управителите на лечебните заведения определят заплата. 30 милиона повече ще се разпределят към общинските болници. За начинаещ лекар, реалистично погледнато, не може да разпределим по две минимални заплати. Ще продължим диалога с медицинските сестри", заяви д-р Даниела Дариткова – народен представител от ГЕРБ и председател на здравната комисия в Народното събрание.

"ГЕРБ няма нужда от патерица за евроизборите. Имаме значителна преднина от БСП, според последните проучвания. На нас ни трябва партньор, който да ни е коректив. Ние сме партията, която вече повече от 10 години побеждава основния ни опонент", коментира още Дариткова по повод новината, че ГЕРБ И СДС отиват заедно на евроизборите.

Радина Лазарова
1116 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ха ха

2019.03.21 | 09:17

1

Ами като здравния министър не определя заплатата, а я определя директора на болницата какво правите пред министерството.стачкувайте пред кабинетите на директорите.

2019.03.21 | 09:22

2

Докторята са алчни и не плащат. Сестрите знаят че Министърът е човечен и от него очакват да им помогне

Добави коментар

Водещи новини