Защо медицински сестри са принудени да работят на няколко места?

  • 01 март 2019 08:47

  • 769
  • 3
Защо медицински сестри са принудени да работят на няколко места?
© Нова телевизия

Медицински сестри от цялата страна излизат на протест в петък. Лидери на синдикални и съсловни организации се срещнаха с премиера и здравния министър в четвъртък. По-късно самият Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през заяви, че проблемите ще се решат с диалог, а не с протести.

Протестите в Бургас ще бъдат на две места – пред общината и пред университетската многопрофилна болница от 12.00 часа. Радостина Димитрова работи в отделението по хемодиализа на университетската болница в Бургас вече 26 години. От началото на годината основната ѝ работна заплата се повишила с 50 лв. и станала 650 лв. Не била променяна от 2014 г. и затова й се налагало да работи извънредно.

В продължение на около 10 години съм работила на две места. Просто в момента ангажиментът ми като председател на Регионалната колегия не ми позволява да продължавам да работя на две места. Но тук също полагаме на извънреден труд заради недостиг на персонал, сподели пред Нова телевизия медицинската сестра Радостина Димитрова. Смята, че заплатите на медицинските специалисти трябва да бъдат поне 2 или 3 минимални месечни заплати, за да се подобри и качеството на полагания от тях труд.

Според мен една заплата, която да бъде в границите на 1000 до 1500 лв. би позволила на колегите да работят на едно място, да бъдат максимално в кондиция в това, което вършат. Това би се отразило и на пациентите, защото е  нормално, когато работиш на няколко места, това е за сметка на твоето свободно време, за сметка на почивката ти, за сметка на ангажиментите ти към семейство и всички останали и това няма как да не ти се отрази и на теб и вероятно и на работата ти, смята Радостина. За момента въпреки неудовлетворението си от заплата и условия на труд не смята да се преквалифицира в друга сфера.

Това, което ни накара да излезем на национален протест е, че вече 5-6 години имаме подписани колективни договори, които са само на хартия. В повечето от лечебните заведения са с неактуализирани повече от 5 г., смята Радостина. 

Медицинските сестри коментираха и изказването на министъра на здравеопазването, който смята, че в момента не е време за протести. Повече така не може. Трябва да се промени цялата система, която е в пълен хаос. Вероятно синдикатите, нашата съсловна организация и министърът на здравеопазването, са отговорни за всичко това, заяви Добринка Христова.

В четвъртък в социалните мрежи се появи и декларация от страна на медицинските специалисти, че снемат отговорност от ръководството на съсловната организация. Според медицинските сестри ръководството на асоциацията на специалистите по здравни грижи трябва да подаде оставка.

Константин Тодоров
769 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Опорна точка

2019.03.01 | 09:00

1

Да се внушава : " ГЕРБ и ОП са виновни " !! Момента е много подходящ за лов на балъци тролчета изроди мои!!

2019.03.01 | 09:41

3

с кой са подписали колективния договор с герб ,оп или с бсп имат си директори

хм

2019.03.01 | 09:07

2

Боклук!!!! Кой според теб е виновен, че при подписан колективен договор за минимално заплащане от 900 лв, много сестри в страната получават 400лв?!!!! Такова е положението в държавните и общински болници!!!! За тях кой е отговорен? И кой ръководи политиката в тази скапана държава?

Добави коментар

Водещи новини