Предлагат социални жилища за ромите от Войводиново, останали без дом

Предлагат социални жилища в пловдивския квартал "Столипиново" на ромските семействата от Войводиново, останали без домове, след като започна разчистването на незаконните къщи в махалата. Това решиха  участниците в срещата в Община Марица, свикана от кмета Димитър Иванов. Целта е да се успокои напрежението в селото. То ескалира отново след като в събота няколко семейства се опитаха да се върнат в домовете си и се наложи намеса на полиция и жандармерия.

Протестите във Войводиново започнаха, след като в началото на януари двама роми пребиха военнослужещ. Веднага след това започна и акцията срещу незаконното строителство в селото. В момента текат законовите срокове за 17 къщи.

Кметът на община Марица Димитър Иванов бе категоричен, че трябва да има обединение между държавата и всички служби, които са свързани с подпомагане на населението на страната. "Населението в селото не желае ромите да се върнат, но се чака решението на съда", допълни той, цитиран от БНР.

"Днес заседанието ще е в посока как да помогнем на тези хора да бъдат настанени, защото аз смятам, че тези сгради, които са в село Войводино, не са подходящи за настаняване, тъй като нямат вода, нямат ток, а някой са с изпочупени прозорци и врати. Аз нямам социални жилища. Нямам и фургони, така че очакваме тук и помощта на държавата“. коментира той.

Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет (БХК) коментира, че действията от събота на полицията и кметът не са основани на закона и ги определи като властнически произвол.

„Законът не допуска саморазправата. На гражданите не е позволено сами да раздават правосъдие. Работата на властите беше да осигурят, че това няма да се случи. Очевидно случилото се в събота е не просто незаконосъобразно бездействие от страна на властите в лицето на полицията да защитят ромите от саморазправа, а дори е имало незаконни действия“.

Стоянов отчете, че вече има три съборени от властите къщи, а покъщнината в тях също е била унищожена, включително актове за раждане на деца. От БХК няма да участват на днешната среща, но ще предприемат „действия съобразно закона, за да защитим тези хора“, които имат право да обитават своите домовете".

„Има практика на Европейския съд по правата на човека, че хора не могат да бъдат оставени бездомни, само защото единственият им покрив над главата е незаконен. Първо трябва да се осигури алтернативно настаняване, след което да се разрушават незаконните постройки. Незаконният статут на къщите не е обяснение за това защо жителите на селото не желаят тези хора да живеят там. Незаконността на къщите не накърнява техни субективни права или законни интереси и те нямат собственически претенции към тези имоти. Следователно незаконният статут на домовете на ромите от Войводиново не е причината съселяните им да не ги желаят там. Причината е, че са роми! Цялото напрежение е заради деянието на двама конкретни души, които в момента са изправени пред съда. Искам да попитам майката с петте деца как е участвала в това престъпление. Каква отговорност носи тя за него и защо търпи това наказание, което е абсолютно неправомерно?! Да не можеш да се прибереш в собствения си дом, за мен прилича на етническо прочистване. Единственото общо между тези хора и онези, които са изправени пред съда, е че са роми!", коментира представителят на БХК.

Коментари

 1. 2019.02.11 | 12:26

  БХК да го дyхат!

 2. 2019.02.11 | 12:51

  Циганизация в действие! И както казва Кеврокян: "Защо този хелзинкски комитет не вземат вече да го прекръстят на цигански комитет !?"

 3. 2019.02.11 | 13:05

  мен ако ме изхвърлят от вкъщи дали ще ми дадат социално жилище ?

 4. 2019.02.11 | 13:05

  Изгонете ги с тояги тия мизерни БХК!Какви са тия изроди да защитават своеволията на един етнос който се е самозабравил!Те защитават циганите които не спазват законите,значи са заплаха за сигурноста на родината!Къде е ДАНС?

 5. 2019.02.11 | 13:09

  Ние сме подли, гадняри сме и за парички сме готови и дявола да защитим-ОЛЕ!Особено когато са ни оставили да си развяваме байрака!Ми кво?

 6. 2019.02.11 | 13:18

  И аз искам социално жилище,да не работя и да взимам помощи.У да си правя безнаказано каквито престъпления си искам

 7. 2019.02.11 | 13:18

  БСП и ДПС се погрижиха за електората си!

 8. 2019.02.11 | 14:16

  Единствен дом е законно придобитият дом. Тези хора дали са платили нещо за "единствения" си дом-за парцела ли, за строителството ли, за данък сгради ли. Според логиката на БХК, ако някой се настани в жилището ти докато си на почивка напр., не можеш нищо да направиш защото това е единствения дом на натрапника. Даже няма да споменавам, че където и да идат, това асоциално племе създават хаос и неудобства през девет квартала в десетия. Прави са от селото, че не искат да ги видят.

 9. 2019.02.11 | 14:16

  Кви социални жилища за тези паразити? Пак на хранилката на властта, с нашите пари. Борисов за 10 години, една стотинка не спря към махалите, а даже ги увеличи. В циганските махали масово гласовете са за ГЕРБ.

 10. 2019.02.11 | 14:23

  А наем за жилищата ще плащат ли. Да си вдигна барака на жълтите павета и да ми се даде и на мен е.. Мен защо никой не ме подсигурява с жилище а трябва да си плащам наем и даа работя на две места.

 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет