Днес отбелязваме Деня на Тракия и 105 години от Одринската епопея

  • 26 март 2018 08:54

  • 1140
  • 0
Днес отбелязваме Деня на Тракия и 105 години от Одринската епопея
© Булфото/Архив

Потомци на тракийски бежанци ще отбележат в София Деня на Тракия и 105-ата годишнина от Одринската епопея. Превземането на Одрин от българската армия през 1913-а година е решителна победа, която води до края на Балканската война.

На 26-и март България отбелязва подвигът на българските воини при превземането на Одринската крепост и почитат паметта на хилядите тракийски бежанци, намерили подслон в България. Каля Орманджиева е потомка на бежанци от Лозенград. Семейството й се заселва в Болярово, Елховско, съобщава БНР.

"Баща ми и дядо ми са изгонени 13-а година. Като дадоха Лозенград на турците, турците казаха: "Или се потурчвайте, или да ви няма оттук", и те са се принудили да бягат, за да се опазят. Било е трудно, докато се установяват", разказа тя.

"Българският народ да знае, че сме дали много жертви за нашата свобода и трябва да си опазваме свободата. Да бъдем независими" - най-важният урок век по-късно.

В тържественото поклонение по повод Деня на Тракия и отбелязването на 105 години от Одринската епопея ще участва и президентът Румен Радев. Церемонията ще се състои пред  паметника "Одринска епопея" в София.

Денят на Тракия ще бъде тържествено отбелязан и в Хасково и Свиленград.

Весела Найденова
1140 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини