Цвета Караянчева ще внесе законопроект Велико Търново да бъде признат за историческа и духовна столи

  • 22 март 2018 12:13

  • 1444
  • 1
Цвета Караянчева ще внесе законопроект Велико Търново да бъде признат за историческа и духовна столи
© Булфото (архив)

Председателят на Народното събрание Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на ще внесе законопроект Велико Търново да бъде признат за историческа и духовна столица на България.

Предложението беше направено днес от кмета на общината Даниел Панов в тържественото му слово, посветено на празника на Велико Търново - 22 март.

Подкрепям призива на кмета Панов и поемам ангажимента да внеса законодателна инициатива в парламента, коментира пред журналисти председателят на Народното събрание.

Според Караянчева Велико Търново е столицата на българското просвещение, а освен престиж подобен законопроект би могъл да даде и някои привилегии за градовете, които са символ на българската история.

В своето слово Даниел Панов припомни победата на цар Иван Асен Втори край Клокотница на 22 март през 1230 година и подчерта, че тази дата е свидетелство за ролята на България и Търновград в развитието на европейската култура, духовност и цивилизация.

"22 март е празник на великия и непреклоним дух на нашия древен народ", посочи Панов.
Според него официалното признаване на Велико Търново за историческа и духовна столица на България ще бъде доказателство, че днешните потомци на славните българи пазят българската памет и достойнство, и учат в този дух децата си.

Празничните прояви във Велико Търново започнаха с тържествена литургия в църквата "Свети 40 мъченици", отслужена от Великотърновския митрополит Григорий.

В тържествата участват председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа, депутати от Великотърновския избирателен район, представители на институции и много граждани.

Въпреки обилния снеговалеж стотици хора се включиха в празничното шествие с портретите на благодетелите от църквата "Св. 40 мъченици" до центъра на града.

Шествието беше водено от децата от Неделното училище "Св. Никола", военният духов оркестър към НВУ "Васил Левски", ученици и общественици.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1444 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
комунистическите ИЗЧАДИЯ ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ !!!!!

2018.03.22 | 15:18

1
УБИЙ комунист СПАСИ РОДИНАТА

Добави коментар

Водещи новини