Обсерваторията в Рожен се руши

19 юли 2016 12:25

Обсерваторията в Рожен се руши
©
1173 2

Националната астрономическа обсерватория Рожен (НАО – Рожен) отбелязва 35 години през 2016 г. Най-големият астрономически комплекс на Балканите официално е открит на 13 март 1981 година. За съжаление в момента комплексът, който е най-големият в Югоизточна Европа, е застрашен от разрушаване. Цялостен ремонт не е правен от създаването на Обсерваторията. За това алармира директорът на НАО – Рожен Никола Петров, информира БНР.

Всяка година стотици ученици и студенти от България, и чужбина добиват практически умения в областта на астрономията, ползвайки телескопите в обсерваторията по време на практики и школи. Редица дисертации и професури са защитени благодарение на съществуването ѝ. Посетителите са хиляди, като много от тях за първи път се докосват до магията на звездното небе, каза още той.

По думите му ето защо въпросът за това кой абдикира от задълженията си за опазване и съхранение на НАО – Рожен е от изключителна важност. Още по-важен въпрос е дали това е обект с национално значение и защо се извършват частични ремонти с помощта на дарения.

Калина Атанасова
1173 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Интересно

2016.07.19 | 17:00

2
Добре де а някой що не пита кво правят с таксите от посетителите, за семинарите и обученията, отделно имат делегиран бюджет. Нали казват сами че хиляди идат

2016.07.19 | 17:00

1
Е само това остана неразрушено от България! ПРЕСТЪПНИТЕ политици, зависими разрушиха държава на повече от 1400 години! ЦИНИЗЪМ!

Добави коментар

Водещи новини