Къща, обявена за архитектурно наследство, се руши

23 май 2016 07:58

Къща, обявена за архитектурно наследство, се руши
©
1940 1

Сграда във Варна, обявена за архитектурно наследство, тъне в разруха от десетилетия. Съдебни спорове за собственост и тежки административни процедури бавят наложителната реставрация, информира Нова телевизия.

В края на 19 век на мястото е бил старият хотел „Русия”. През 1922 година той е бил преустроен за нуждите на Софийската банка. Планът е бил дело на прочутия варненски архитект Дабко Дабков. На покрива на сградата има скулптура на бог Меркурий върху орел. Тя е направена от друг известен архитект Кирил Шиваров.

След настъпването на демократичните промени сградата е била изоставена. Преди години по проекта Красива България е била направена реставрация на фасадата, но днес това изобщо не личи.

Освен че се руши отвън, сградата е напълно разрушена и отвътре. Останало е само монолитното стълбище. За това целта е да се запази поне фасадата на сградата.

В момента сградата е притежание на кипърска корабна компания. Собствениците са започнали процедурата по реставриране още през 2011 година.

След като архитектурният план бъде одобрен, собствениците имат срок от три години да започнат реставрацията и до 5 години трябва да приключи грубият строеж. Законът обаче не дава срок за окончателното завършване на сградата и пускането й в експлоатация.

Въпреки че красивата някога сграда сега се руши и е опасна, общината е с вързани ръце и трябва да чака собствениците от кипърската компания да я реставрират.

Калина Атанасова
1940 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
нормално

2016.05.23 | 10:52

1
то държава нямаме от 1989г.

Добави коментар

Водещи новини