Крепостта "Баба Вида" се руши

17 юни 2016 09:37

Крепостта "Баба Вида" се руши
© Булфото(архив)
1845 0

Крепостта „Баба Вида“, която е единствената цялостно запазена от Средновековието у нас, се руши. Необходими са спешни мерки за реставрация и консервация. От Министерството на културата предлагат решение с финансиране по европейска програма, предаде БНТ.

Рушат се тухлените зидове, с които е надстроявана старата крепостна стена „Баба Вида". По стълбищата на кулите и рампите се стича вода. Заради некачествено отводняване, една от терасите на крепостта е пропита с влага.

Цялостна реставрация на крепостта е правена преди повече от 50 години, а пораженията от времето вече са видими и за туристите.

Заради разрушенията, комисия определи състоянието на средновековната крепост като рисково. За реставрацията ще са необходими над пет милиона лева, твърди Фионера Филипова, директор на Регионален исторически музей - Видин. Замъкът трябва да се реставрира изцяло. Да се свали горният пласт. Да се види съпътстващата археология, какво е изпълнено 60-те години, какво не е изпълнено, допълва директорът на музея.

Според министъра на културата Вежди Рашидов, заради необходимостта от спешни мерки, за крепостта „Баба Вида“ ще се кандидатства по Оперативната програма „Региони в растеж“.

Novini.bg
1845 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини