Скандал между Рашидов и депутати за къщата на Живков

10 юни 2016 15:04

Скандал между Рашидов и депутати за къщата на Живков
©
8890 6

Люта разправия заради къщата-музей на Тодор Живков в Правец се разрази в пленарната зала между министъра на културата Вежди Рашидов и депутатите Методи Андреев от ГЕРБ и Мартин Димитров от Реформаторския блок.

По време на парламентарния контрол министърът бе атакуван от двамата депутати с въпрос защо позволява къщата на Тато да работи като музей и не я закрива. Методи Андреев напомни, че парламентът е приел закон, с който комунистическият режим е обявен за престъпен, както и неговите ръководители. Най-фрапантните примери са с къщите на Георги Димитров и на Тодор Живков, обясни депутатът от ГЕРБ. На какво основание Министерството на културата допуска съществуването на експозиции и къщи-музеи, величаещи дейността на тези висши комунистически ръководители, чиято дейност е обявена за престъпна, попита Андреев.

Къщата на Димитров е собственост на ВС на БСП. Тя има конструктивни проблеми и не е отворена за посетители, обясни Рашидов. Историческият музей в Правец е общински и административно се ръководи от кмета, пише "24 часа".

Къщата на Тодор Живков е декларирана като паметник на културата с писмо от 12 март 1985 г. Тя е типичен представител на късно възрожденския балкански тип къщи, характерни за района и е единствената запазена жилищна сграда от края на ХІХ век в Правец, допълни министърът. Експозицията в нея пък била етнографска възстановка на възрожденския бит в региона с експонати от основния фонд на историческия музей в Правец. Къщата е частна собственост и е отворена за посетители с решение на наследниците, обясни Рашидов. С решение на Общинския съвет в Правец от 2010 г. къщата била включена като част от музеен комплекс - филиал на музея. Дейността на музейния комплекс била свързана с представяне на исторически, етнографски и географски изложби. Историческият музей в Правец организирал и временни изложби, които представяли факти и ценности от недалечното минало.

"Тази къща-музей очевидно възхвалява Тодор Живков и го представя в положителна светлина. Да сте видели в Германия да има къща-музей на Хитлер?", скочи Мартин Димитров. Музеят на нацизма в Германия показва престъпленията на режима, затова музеят на Живков трябва да показва престъпленията на комунизма, а не да го възхвалява, категоричен бе той. И напомни как БСП "се кланят" пред музея на Тато, което създавало грешна представа за комунизма. Парламентът е приел закон, с който казва, че комунистическият режим е престъпен - не нарушавате ли закон, позволявайки да има подобна къща-музей, възхваляваща комунизма, попита Димитров. И призова Рашидов да "постъпи мъжки и отговорно" и да прекрати работата на музея.

Росица Валентинова
8890 6

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 6

Добави коментар
Историята трябва да ги помни

2016.06.16 | 08:34

135986
Аз предлагам "къщите" на драгалевския циганин,на домашният любимец,на Бакъря,на оня,с лакираните нокти и на още цяла дузина пладнешки разбойници,дето батисаха държавата ни и я превърнаха в бунище да се превърнат в музеи - за да знаят и помнят поколенията, как сатрапите на комунистическата власт в последствие от сатрапи се превърната в главорези на българския народ и оглозгаха държавата.
Джоро

2016.06.16 | 08:33

136022
Цецка да има поръка пърцали, за да забърсва пенята от устата на травеститите, които се изказват от трибуната!
112

2016.06.16 | 08:33

136062
Историята ни е такава - каквато е /добра или лоша/, но трябва да се съхранява........за да се вземат поуки ,за бъдещето ни.
5

2016.06.16 | 08:33

136314
защо се дразните от къщата на живков.по негово време беше ммого добре.тогава нямаше убийства и самоубийства.а сега всеки ден стават такива неща.сега живота стана ад.
Гост

2016.06.16 | 08:33

136371
Не къщата музей пречи на народа, а начина ви на мислене, което не може да измисли нищо същественно за да се подобри начина на живот в България!!
пепи

2016.06.12 | 19:50

136986
Да направят Андреев уредник на музея на Тодор Живков...

Добави коментар

Водещи новини