Намаляват екотаксите за нови и хибридни коли

  • 21 декември 2015 13:38

  • 1802
  • 2
Намаляват екотаксите за нови и хибридни коли
©

Намаляват се екотаксите за нови, хибридни и електромобили, а се увеличават за над 5-годишните коли, коментираха на пресконференция министърът на околната среда и водите Ивелина ВасилеваИвелина Василева Ивелина Веселинова Василева е родена на 8 октомври 1969 г. в Бургас. През 1988 г.  завършва и заместникът й - Красимир Живков. Промените са заложени в наредба за определяне на продуктовите такси, публикувана за обществено обсъждане в сайта на екоминистерството, информира БТА.

Продуктовите такси на електромобилите се намаляват с 30 процента, а на хибридните коли - с около 15 на сто, посочи още заместник-министърът. При хибридните намалението е по-малко, тъй като използват бензинови двигатели, които замърсяват компонентите на околната среда и се изискват повече средства за тяхното разкомплектоване и оползотворяване.

Досега за електромобилите и хибридните коли таксата беше, както за останалите автомобили, коментира министър Василева. По думите й с промените се дава допълнително намаление на техните екотакси, заради приноса им за опазването на околната среда.
Продуктовите такси на новите автомобили се намаляват с пет процента, а на тези до пет години - с три процента. Ако досегашната такса за нови автомобили е 146 лева, става 138, а на тези до пет години - от 200 лева - на 194 лева, посочи Красимир Живков.

Увеличават продуктовите такси за старите автомобили, като за тези от пет до 10 години - с три процента, от 253 лева - 260 лева, даде пример Живков. По думите му за над 10-годишните коли увеличението е от 267 на 275 лева.

Размерът на таксите е еднакъв с други източноевропейски страни като Полша и Чехия, където автомобилният парк е предимно с коли над 10-15 години, коментира Живков. По данни на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда годишно общите приходи от екотакси са приблизително около 3 млн. лева.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1802 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
хаха

2015.12.21 | 15:56

1
На фона на цената на електо кола намалението е СМЕШНО!!!! За електромобили БЕЗ ДДС!!! Само така може да се излъже някой да купи електроавтомобил!

2015.12.21 | 16:45

2
Даѝ Боже по една Tesla на всеки Българин

Добави коментар

Водещи новини