Кметове отнесли 172 000 лв. глоби за непочистени сметища

  • 21 декември 2015 13:07

  • 1216
  • 0
Кметове отнесли 172 000 лв. глоби за непочистени сметища
© Булфото

За установяване на нерегламентирани сметища, за чието почистване не са предприети действия от страна на кметове, са наложени 104 акта и са издадени 75 наказателни постановления на кметове и кметски наместници. Общата стойност на наложените глоби е 171 900 лева, съобщи на пресконференция министърът на околната среда и водите Ивелина ВасилеваИвелина Василева Ивелина Веселинова Василева е родена на 8 октомври 1969 г. в Бургас. През 1988 г.  завършва.

Проверките през годината са по нейна заповед за наличие на нерегламентирани замърсявания и сметища по поречията. Направени са 1565 проверки във всички общини в страната, в т. ч. на кметства, като те ще продължат и през следващата година.

Проверени са общо 2792 речни участъци, допълни заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова и са направени 1196 предписания. По указания на министъра се извършват повторни проверки за изпълнението им, които все още продължават.

Постъпилите средства от глоби се превеждат към Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/, като част от тях се връщат към общините за реализирането на екопроекти.

През 2015 г. от 16-те регионални инспекции по околната среда и водите /РИОСВ/ в страната са извършени 20 620 проверки на 18 499 обекта. За констатирани нарушения и несъответствия с изискванията на екологичното законодателство са съставени 965 акта и са издадени 1049 наказателни постановления, съобщи министър Василева. Наложените глоби са на обща стойност 5 млн. и 45 хиляди лева.

Съгласно Закона за опазване на околната среда част от тези средства се превеждат на общините, на чиято територия се намират санкционираните обекти. Към местната власт са преведени 1 млн. и 750 хиляди лева, които според закона могат да се изразходват само за екологични проекти и дейности от общинските програми за околна среда.

През годината принудително са спрени и производства в страната, които не отговарят на екологичните изисквания, определени в законодателството, за което има 37 заповеди на директори на РИОСВ. На "зеления телефон" и по електронната поща в МОСВ и регионалните му структури са приети и обработени 2652 сигнала. След предприемането на мерки, подателите са информирани за резултатите.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1216 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини