Около 700 души в Кюстендил затвориха главния път към Гюешево

  • 24 февруари 2013 13:06

  • 672
  • 0
Около 700 души в Кюстендил затвориха главния път към Гюешево
© Булфото

Около 700 души се събраха на днешния протест в Кюстендил. От централния площад "Велбъжд" в града, протестното шествие премина по централната улица "Цар Освободител" и затвори за няколко минути движението на кръговото кръстовище на входа на града, по пътя, водещ от София към ГКПП Гюешево.

Протестиращите заявиха, че от името на инициативните комитети в страната настояват за незабавна среща с президента Росен  Плевнелиев и създаване на национална кръгла маса. Те настояват срещата да бъде излъчвана по националните радио и телевизия, а  на нея да не присъстват политически партии. Сред исканията, които ще бъдат поставени на кръглата маса са : разсекретяване и анулиране на договорите с монополите, като се сезира прокуратурата и органите на съдебната власт; парламентът или президентът да наложат мораториум върху декемврийските и следващите сметки за ток; Народното събрание да обяви за невалидни с нарочен акт сметките на физическите и юридическите лица за електроенергия; разпускане на ДКЕВР без сваляне на наказателната отговорност на управлявалите я до този момент; да се осигури 50 процента гражданска квота в ДКЕВР и във всички останали държавни контролни регулаторни и лицензионни органи, с право на блокираща квота; премахване на ДДС върху електроенергията с Указ на президента; да се направи пълно разследване на дейността на министерските съвети за сключените приватизационни сделки, концесии, облигационни заеми, усвояване от еврофондовете и заменки.

Протестиращите в Кюстендил заявиха още, че искат незабавно въвеждане на електронно правителство и отпадане на имунитета на  народните представители за действие или бездействие и въвеждане на право на отзоваване.

"Протестите нямат организатори. Организираха ни мизерията, безработицата, безизходицата, в която живеем. Искаме достоен  живот", заявиха недоволните. Протестите в Кюстендил ще продължат всеки ден, както досега,  от 17,30 часа на арката на централния площад "Велбъжд".

Последвайте канала на

БТА
672 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини