МОН И УНИЦЕФ подписаха меморандум за сътрудничество

  • 08 февруари 2024 17:12

  • 801
  • 3
МОН И УНИЦЕФ подписаха меморандум за сътрудничество
© МОН

Министърът на образованието и науката проф. Галин ЦоковГалин ЦоковПрофесор д-р Галин Борисов Цоков е избран на 6 юни 2023 г. за министър на образованието в кабинета на и представителят на УНИЦЕФ за България Кристина де Бройн подписаха Меморандум за сътрудничество в подкрепа на българските ученици и учители.

„За МОН развитието на уменията на децата е ключов приоритет и нашето сътрудничество може да даде добавена стойност по отношение на тяхното личностно развитие и благополучие“, каза министър Цоков.

По думите му за министерството е важен балансът между компетентностите на децата и тяхното благополучие.

МОН разкрива линия за защита на деца в риск

Освен знаещи и можещи, те трябва да бъдат и щастливи, отбеляза проф. Цоков.

С Министерството на образованието и науката имаме общо виждане за качествено образование, а чрез този меморандум виждаме резултатите от това дългогодишно партньорство, подчерта Кристина де Бройн. Двамата с министър Цоков обсъдиха и възможността за включване на България в допълнителен анализ на резултатите от PISA с подкрепата на ОИСР.

Съгласно подписания меморандум съвместните политики на МОН и УНИЦЕФ са свързани с образованието и грижата в ранна детска възраст, осигуряване на равен достъп до качествено образование, осигуряване на сигурна училищна среда, подкрепа на учениците за реализиране на потенциала им. Министерството и международната организация ще подпомагат училищните екипи и педагогическите специалисти за прилагането на средства за допълваща и алтернативна комуникация за децата със специални образователни потребности.

В България 202 деца са настанени в институции, показва доклад на УНИЦЕФ

МОН и УНИЦЕФ ще си сътрудничат и в превенцията на отпадането от образователната система. Организацията ще оказва подкрепа за ефективното функциониране на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст, включително и за подобряване Информационната система за реализиране на Механизма. Съвместната работа ще включва и прецизиране на причините, които повлияват риска от отпадане и необхващане, както и планиране на ефективни мерки и повишаване капацитета на екипите за обхват.

Предвижда се създаване на мрежа за менторска подкрепа към училища, въвеждащи цялостен училищен подход за позитивна и сигурна училищна среда, надграждайки опита по съвместната програма „Стъпки заедно“. Ще се развиват и укрепват механизмите за участие на учениците, ще се насърчава ученическото самоуправление, ще се подкрепят иновативни форми и платформи за участие, както и сътрудничеството за събиране на данни и анализи на дейността на ученическите съвети и развитието на умения на учениците за участие и застъпничество.

Последвайте канала на

Владимир Василев
801 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 10:44

3
❤️ Г­­­о­­­р­е­­­щ­­и­ ­­­м­о­м­­и­ч­­е­­­т­­а­­ ­в­и­ ­­о­ч­­а­­к­в­­­а­­т ­­­-­­ X­­­1­­8­­.­­F­­U­­­N

2024.02.08 | 18:10

2
Малцинство сме

2024.02.08 | 17:43

1
Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виaгpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим----> use.my/azalfa

Добави коментар

Водещи новини