Представител на УНИЦЕФ в България: Трябва да преведем идеите на децата и младите хора в политика

  • 08 декември 2023 18:58

  • 755
  • 0
Представител на УНИЦЕФ в България: Трябва да преведем идеите на децата и младите хора в политика
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Децата и младите хора трябва да ни водят, трябва да преведем техните идеи и иновации в политиката. Това каза в специално интервю за БТА на КОП28 в Дубай Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ за България. Тя участва в събитието, посветено на децата и климатичните действия, в българския павилион на КОП28, на което домакини бяха българското правителство и УНИЦЕФ.

„От ключово значение е, че във всички дискусии на КОП28 децата и на младежта са поставени високо, така ние в действителност включваме гласа на децата като част от преговорите на високо ниво. За мен е удоволствие да виждам как децата и младите хора все по-често и повече са включени като делегати на правителствени делегации“, каза Де Бройн.

„Виждаме днес силна решимост от правителствата на Украйна, Германия и Албания да подпишат Декларацията за децата, младежите и действията по климата, това показва готовността на тези страни да поставят децата и младите хора високо в дневния ред на климатичните действия, на климатичната политика. Вече 40 страни са подписали Декларацията и тези три страни се присъединяват към тях. България бе сред първите държави, присъединили се към Декларацията, заедно с други страни от ЕС, част от които бяха днес тук, в българския павилион – Белгия например, която заедно с Испания, дават добър пример за привеждане в действие на целите на Декларацията. УНИЦЕФ глобално подкрепя правителствата в този преход и в привеждане в действие на Декларацията, в изграждане на капацитет и умения – зелени умения, образование по околна среда и климат, подкрепа за правителствата да поставят по-високо в преговорите младите хора“, каза Де Бройн.

Мария Габриел: България има принос за сигурна Европа и Европа на талантите

На въпрос какво би спряло някоя страна да подкрепил Декларацията, Де Бройн отговори, че досега всички страни, с които са обсъждали темата, изразяват желание да я подкрепят и да поемат силни ангажименти. „И виждаме това днес на КОП – днес е денят на младежта, децата и уменията. Децата са най-малко отговорни за климатичната криза, но те носят най-тежкото бреме. Те го поемат още преди да са се родили. В утробите на майките си децата в някои страни вече страдат от замърсения въздух, от екстремното време. Чувствам, че на тази КОП има голяма решимост и все повече разбиране, че децата трябва да бъдат на предна линия“, каза представителката на УНИЦЕФ за България.

„Мисля, че днес бяха споделени много добри практики, каза тя в отговор на въпрос кои според нея са най-интересните и иновативни решения в полза на децата и от младите хора. „Например Белгия създаде целогодишна програма за деца и млади хора, за да чуе гласовете и идеите. Децата имат умни предложения, а ние трябва да ги „преведем“ в политиката. Трябва да започнем с това да се вслушаме в децата и младите хора, но има силни послания за нуждата на децата от обучение по климатичните промени, те искат по-добри екологични умения. Има силно търсене и в България от децата и младите хора. Затова трябва да започнем да ги слушаме и да посредничим между тях и правителствата , защото решенията съществуват, а децата ни водят“, каза Кристина де Бройн.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
755 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини