В България 202 деца са настанени в институции, показва доклад на УНИЦЕФ

  • 18 януари 2024 12:57

  • 625
  • 1
В България 202 деца са настанени в институции, показва доклад на УНИЦЕФ
© Pixabay

В България броят на децата, настанени в институции е спаднал от близо 7500 на 202 към края на декември 2023 г., показват данните от новия доклад на УНИЦЕФ. 

През 2000 г., когато е приет Законът за закрила на детето, в страната съществуват 168 големи институции за деца - 32 дома за бебета и малки деца, 104 дома за деца, лишени от родителска грижа и 32 дома за деца с увреждания. Към момента са останали само четири дома за медико-социални грижи за деца към Министерството на здравеопазването, които се планира да бъдат затворени до 2025 г., казват от УНИЦЕФ България. 

УНИЦЕФ: Всяко четвърто дете у нас живее в бедност

Социалните услуги за деца и семейства в България са се увеличили почти три пъти - от 241 през 2010 г. на 725 през 2023 г. Общо 1548 деца живеят в приемни семейства, а 4057 са настанени при близки и роднини според последни данни от края на октомври м.г. 

„Отрицателните въздействия на институционализацията и разделянето от семейството върху здравето, развитието и благосъстоянието на детето са добре документирани. Децата, живеещи в големи институции, често се сблъскват с емоционално пренебрегване и по-високи нива на малтретиране и експлоатация, което ги излага на риск от проблеми с психичното здраве, психологически стрес и травми“, обясни Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ за България. 

„България постигна значителен напредък с реформата на системата за грижата за деца“, заяви тя и допълни, че УНИЦЕФ е изиграла ключова роля и е подкрепила затварянето на домовете в Могилино и Шумен. „Допринесохме и за разработването на ключови иновативни модели и услуги, подкрепящи уязвими деца и родители като Семейните консултативни центрове и приемната грижа, включително за бебета и малки деца“, каза още де Бройн.

Последвайте канала на

Нора Виткова
625 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.18 | 13:55

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини