Денков: Предвидени са средства в бюджета, за да стане стипендията на докторантите 750 лева

  • 08 февруари 2022 15:40

  • 1896
  • 0
Денков: Предвидени са средства в бюджета, за да стане стипендията на докторантите 750 лева
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Предвидени са средства в бюджета, за да стане стипендията на докторантите 750 лева и тя ще е по-висока от минималната работна заплата. Това каза министърът на образованието и науката акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С на заседанието на Комисията по образованието и науката към Народното събрание, на което се разглежда за първо гласуване бюджета за 2022 г. за образованието и науката.

За висшето образование с 8,2 процента е увеличението на средствата, но когато даваме средства за висше образование и за БАН, трябва да е ясно за какво отиват тези средства и какъв ще е резултатът от тях, каза министър Денков.

Той заяви, че подкрепя изцяло мнението, че трябва да се увеличават средствата за висше образование и наука, но отбеляза, че има качествена разлика, когато се обсъжда предучилищното и училищното образование и когато се обсъжда висшето образование и науката. Държавата е длъжна да осигури на всяко дете в България качествено обучение, което означава, че трябва да има учители, качествена материална база и това е много различно от задачите, които са във висшето образование и науката. Голяма част от учителите ни са в предпенсионна възраст и сме длъжни да продължим с изпреварващото увеличение на учителските заплати, защото иначе ще се окажем без учители в училищата. И учените, и преподавателите във висшите училища имат и други възможности за търсене на финансиране, които са допълващи към заплатите им. Ще направя обаче всичко възможно както да се боря за повече средства за висше образование и наука, така и за реформирането на тези системи, защото те имат нужда от това, заяви образователният министър.

"Новината, която се появи миналата седмица, за някакви планирани мегапроекти във висшето образование, е фалшива. Затова отказах да я коментирам и няма да я коментирам по този начин, по който беше анонсирана. Като му дойде времето, тя ще бъде представена със съответния комплекс от мерки, за да е ясно какво ще се случва", заяви в отговор на въпрос министър Денков за появилите се информации за сливания на университети, предаде БТА.

Николай Денков: Основните ангажименти на НИМХ са към МОСВ, нормално е да бъде към това министерство

Константин Тодоров
1896 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини