Николай Денков разкри какво се променя в COVID мерките за учениците

  • 13 януари 2022 18:14

  • 7242
  • 10
© Novini.bg

За образованието новият подход се състои в това, че имаме постоянен диалог с Министерството на здравеопазването, което позволява при всеки възникнал въпрос да се намерят решения максимално бързо. Това каза министърът на образованието Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С по време на представянето на Националния оперативен план за справяне с COVID-19 в Министерски съвет, предаде репортер на Novini.bg.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31702

Новият подход се изразява най-вече в приоритизирането, отчитайки тежките последици от дистанционното обучение. Проблемът вече не само в това, че образованието не е достатъчно качествено, има и два други проблема – изострянето при родителите дали образованието да е присъствено или неприсъствено. Това е рана, която трябва да заздравим. Вторият проблем е загубата на мотивация, заяви Денков.

По отношение на локалните мерки – маски, дезинфекция, дистанция, не се променя нищо. Ако в паралелките се появи ученик с положителен тест, паралелката трябва да бъде карантинирана, както и досега. Основната промяна е свързана с това, че нивата, по които ще оценяваме какъв е рискът, е дали има риск хората да останат без адекватни лечебни грижи. Остава свободата, ако родителите преценят, че рискът е прекалено голям, те да оставят децата на онлайн обучение, обяви образователният министър.

Присъственият учебен процес в училищата и центровете за специална образователна подкрепа (ЦСОП) ще бъде преустановяван само в краен случай. Детските градини няма да бъдат затваряни изобщо, предвижда Планът.

Мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19 са разделени на четири етапа и ще се прилагат на локално равнище в зависимост от оценката на риска, най-вече спрямо наличните интензивни легла в болниците.

При 50% заети легла за интензивно лечение (I етап) ще се засили контролът за носенето на маски, осигуряването на физическа дистанция, дезинфекцията, изискването за „зелен сертификат“ за учителите и тестването на учениците без „зелен сертификат“ веднъж седмично. Запазват се заниманията по интереси и груповите дейности, но без да се смесват ученици от различни паралелки. Спират се организирани дейности с ученици като посещения на музеи, изложби, природни обекти и други мероприятия с културна, опознавателна и възпитателна цел, планирани екскурзии, зелени училища, туристически пътувания и др.

Олимпиадите и състезанията ще са присъствени при осигурена дистанция, наличие на „зелен сертификат“ или тестване на място на участниците. Индивидуалните  часове, консултации, изпитвания за текуща оценка, изпити и др. може да бъдат присъствени в училището или ЦСОП и без изследване за COVID-19 на учениците, ако се провеждат извън времето на редовните занятия.

При 60% запълнени интензивни легла в болниците (II етап) ще спрат заниманията по интереси, с изключение на тези в рамките на целодневната организация на обучението. Остава условието да не се смесват ученици от различни паралелки. Групови дейности за обща и допълнителна подкрепа за личностно развитие ще се провеждат присъствено след изследване за COVID-19 един път седмично. Няма да се тестват притежателите на „зелен сертификат“, както и вече изследваните за редовните присъствени занятия в училище.

При 70% заети интензивни легла (III етап) в допълнение към тестването половината от паралелките от V до XII клас ще редуват присъствено с онлайн обучение през седмица. Децата до IV клас ще останат в клас. По възможност без ротация и с тестване или „зелен сертификат“ ще се учи също в специалните училища за деца със сензорни увреждания и в ЦСОП.

Училищата и ЦСОП ще минат към онлайн обучение, когато поне 80% от леглата за интензивно лечение в болниците са заети (IV етап). По възможност ще се запазят присъствените занятия с тестване за децата от началните класове. Ако се наложи, те също ще учат от вкъщи, но за не повече от една седмица.

Когато данните изискват преминаване към III или IV етап за съответната област, но в областта има достатъчно свободни болнични легла за деца и заболяемостта в дадена община е наполовина по-ниска от средната за областта, то след съгласуване с Министерството на здравеопазването за училищата от тази община могат да се прилагат мерките от по-либералния противоепидемичен режим – съответно за II или за III етап.

При оценката на риска в образователната система, освен броят заети интензивни легла в болниците, ще се вземат предвид също процентът на учениците, отсъстващи поради заболяване, делът на отсъстващите преподаватели и непедагогически специалисти, седмичната заболяемост при децата, както и при между 30 и 40-годишните възрастни.

Няма промяна в подхода към тестовете – те ще бъдат използвани максимално, за да предпазим нашите деца от това да бъдат заразени масово. Те ще бъдат използвани масово от 1 до 4 клас там, където има присъствено обучение, каза още министърът.

НА ЖИВО: Новият план за пандемията: Разделен на 4 етапа – при последния се затварят бизнеси

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
7242 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
опасно здрави

2022.01.14 | 00:15

10
Ко стана то,страшен бацил ей,най проверявани,затваряни и опасни се оказаха здравите,вече е опасно да си здрав,даже сертификат ти искат.
Чук

2022.01.13 | 23:32

9
Червен боклук къде е алкохолика ДАМАДЖАНАТА...КЪРКА ЛИ.. КИРО ИЗМАМАТА С КРИВОТО ЧЕЕНЕ СЛАГА РОГА НА КАНАДКАТА.. ХА ....

2022.01.13 | 23:31

8
Денко Глупака, малко те биха от Възраждане, та пак си изпълзял.

2022.01.13 | 23:12

7
НАЙ-КАЧЕСТВЕНОТО ОБРАЗОВАНИЕ БЕШЕ ПРЕЗ СОЦА ЗАТОВА МИНИСТЪР ДЕНКОВ Е ТЪП КАТО ЗАДНИКА НА ЛЕНИН.

2022.01.13 | 23:01

6
и гьобелс беше същия цикач
Росен

2022.01.13 | 18:40

1
Учениците разнасят заразата най- много. Всички да учат от вкъщи.

2022.01.13 | 22:27

5
Те учиха от вкъщи бе тъп,заразата не спря,не разбра ли че за три години са пробвали за твоя сметка всяка глупост за която са се сетили и резултата е налице,заразата мутира и зарази всички икономиките са сринати и яко кризи,че за капак ваксаните за болестта напълниха болниците.

2022.01.13 | 20:41

4
Мафия.....Мафия....Мафия

2022.01.13 | 20:40

3
Диктатора Комунист Румен Радев заедно със слугите му Кирчо Ментата и Ачо Фалита са изтеглили заем от 9 млрд лева за 1 месец....а 3 млрд са влезли по доверителни сметки

2022.01.13 | 19:11

2
Денкооов още ли си тука бе педофил

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини