Министър Денков обясни как се формират таксите на студентите в платена форма на обучение по "Медицина"

  • 20 август 2021 14:42

  • 672
  • 0
Министър Денков обясни как се формират таксите на студентите в платена форма на обучение по "Медицина"
© Булфото

Таксите в т.нар. платена форма на обучение в университетите се определят съгласно чл. 95, ал. 4 от Закона за висшето образование /ЗВО/. Към средствата за издръжка на обучението на студентите, определени от коефициента за издръжка от съответното професионално направление, се отчита и комплексната оценка за качеството на обучението и съответствието му с потребностите на пазара на труда. Тя се променя всяка година и зависи от висшето училище, в което е обучението, и се добавя размерът на годишната такса за обучение, определена ежегодно с решение на Министерския съвет. Това каза служебният министър на образованието и науката проф. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С в отговор на парламентарен въпрос от народния представител Ивайло Старибрадов за формирането на таксите в Медицинските университети за студентите в платено обучение.

Таксите на студентите, приети за обучение срещу заплащане, не могат да бъдат по-ниски от 70 процента от определените средства за издръжка на обучението, обясни образователният министър. Той каза, че до 2018 г. коефициентът за издръжка на студент за професионалното направление "Медицина" е бил 9,4. През 2018 г. работна група, с представители на Съвета на ректорите, е извършила обстоен анализ, в резултат на който коефициентът е намален на 8,5, като се счита, че той съответства на реалните разходи за издръжка на обучението по "Медицина".

Николай Денков: Имаме готовност за преминаване към дистанционно обучение

След изменението на ЗВО през 2020 г., във формирането на таксата се включват и средствата, съответстващи на коефициента от комплексната оценка за качество на обучението, и според потребностите на пазара на труда за съответната година, обясни министър Денков.

Теодора Александрова
672 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини