Как COVID-19 промени нагласите за пътуване на български ученици за обучение в чужбина?

Пандемията ни свари неподготвени. Очакванията бяха за отлив при пътуванията. Към края на лятото при направената равносметка се оказа, че много български семейства не се отказват от мечтите си за обучение на децата им в чужбина. Това каза Николай Христанов, мениджър "Висше образование в чужбина", на пресконференция на тема "Как COVID-19 промени нагласите за пътуване на български ученици за обучение в чужбина?", предаде репортер на Novini.bg.

Българските семейства не разпознаха COVID-19 като водещ фактор дали детето им да учи в чужбина. Броят на желаещите се запази, а за страни като Великобритания дори се наблюдава ръст спрямо предишните години, заяви Христанов.

Той посочи, че тази година се очаква около 5500 българи да продължат обучението си в университети в чужбина. Предлага се избор обучението да е присъствено или онлайн. Повечето от приетите българи започват вече отпътуваха и започват учебната година в реални условия, поясни мениджърът.

Стефка Златева, мениджър  "Висше образование в чужбина", каза, че тази година първоначалният спад на български студенти във Великобритания е компенсиран с късни записвания в края на лятото.  Тази година за Великобритания са отпътували около 1200 български студенти, приети в годината за Брекзист. От тази година условията се променят и ще се заплащат такси наравно с гражданите от страни извън Европейския съюз, които за повечето специалности варират от 16 000 до 35 000 паунда на година, а за "Медицина" могат да достигнат 45 000 паунда годишно. Непроменени остават таксите за българи, които са британски граждани или са със статут на уседналост, каза Златева.

Наблюдава се ръст на интереса към Италия, Дания, Швеция, Белгия и Франция. Интересът към скандинавските страни е заради безплатното образование, а към Франция се ориентират предимно учениците от френските гимназии у нас, посочи тя.

Оксфордският университет оглави класация на най-добрите висши учебни заведения в света

Ирландия е новата гореща дестинация за кандидатстване след Брекзит. В държавните университети в Ирландия таксата за обучение е около 3000 евро на година, като се предлага безплатно финансиране, отпускано спрямо доходите на родителите. При одобрение финансирането покрива таксата за обучение, уточни Стефка Златева.

Увеличават се и запитванията за САЩ и Канада. Таксите на университетите в САЩ доближават тези във Великобритания. В канадските университети таксите са по-ниски спрямо тези в САЩ, каза още Стефка Златева.

На пресконференцията стана ясно още, че по време на пандемията е нараснал броят на деца, които заминават в чужбина за средното си образование по проект "Световно образование". Отчита се ръст от 27% на заминалите деца. Повечето от тях са приети в елитни училища в Англия, Италия, Швейцария и Франция.

Коментари

  1. 2020.09.28 | 13:00
    Пристигнаха студентите в Лондон. А в България са затворили границата към Гърция, за да не могат да ходят на работа в Гърция. Лондон ми е интересно, дано не се заразят, от 22:00 английско вренв нямат право по улиците, пандемията. Много са заразените бб миже и тук да ви заключи в 22 часа българско врвме хохахо. Още трябва опростачване да продължи, за да гласувате за него, нинова хохохо от кумунист кой чака хаир, няма да види. Само ЕС, най добрата страна за живеене е Великобритания. Казвст го умните. Велика нация, войни никога, а в германия бол.. Дори по живково имаше песни с циганката.. Не ща го мамо не ща го, че германско чедо все за война гледа, не ща го.. Ч е българско чедо все за работа... Искам манго мамо искам, пе за любов гкеда и така ронеите se оженили, не искала ненски нито български, а цигански
    1. 2020.09.28 | 13:28
      Ти кво си пушил?
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Образование

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет