Уроци по спешна помощ още от детската градина

  • 03 август 2015 06:34

  • 1553
  • 1
Уроци по спешна помощ още от детската градина
©

Още в детската градина хлапетата ще получат първите уроци свързани с оказване на първа долекарска помощ и защита при бедствия.

Децата от трета група ще имат обучение свързано с това какво поведението трябва да имат при възникване на природно бедствие. Хлапетата от четвърта група пък ще се запознаят с телефона 112 – в какви случаи трябва да се обаждат и какви са последиците от лъжливите сигнали. Това става ясно от проект на инструкция за провеждане на обучение за защита при бедствия и за оказване на първа долекарска помощ в системата на народната просвета. Инструктажът предвижда обучения от хлапетата от детската градина до зрелостниците. Учебният план на всяка група в детската или клас включва различни теми, пише "Монитор".

Темата за сигналите до 112 както и за оказването на своевременна и първа долекарска помощ ще бъде застъпена и в учебния план за първокласниците. Според проекта на документа децата във втори клас пък ще се запознаят с природните бедствия като порой, свлачища и наводнения, както и с правилното поведение при възникването им. Те ще имат урок и по първа помощ при изгаряния и измръзвания. Третокласниците ще учат как да се пазят от слънчев и топлинен удар, както и какво е правилното поведение при гръмотевична буря и мълния. Земетресенията и водните инциденти са залегнали в конспекта за четвърти клас. Признаците на отравяния и оказване на първа помощ пък ще бъдат тема в часовете на петокласниците. В шести клас децата ще учат за кръвотечението и шока, а в седми – за оказване на първа помощ при задушаване и измръзване.

Епидемиите и пандемиите ще бъдат теми в уроците на деветокласниците, а в десети клас гимназистите ще имат обучение свързано с оказване на първа помощ при давене. Зрелостниците пък ще учат за основните симптоми и реакция при епилептичния гърч, алергичния пристъп, инфаркт и инсулт.

Провеждането на обученията ще бъде задължително за всички детски градини и училища. В тях ще участват и служители от „Пожарна безопасност и защита на населението” към МВР.

Константин Тодоров
1553 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.08.08 | 12:09

1
Много правилно ,съдбата на давещия е в неговите ръце ! Стига с тая смешна помощ !

Добави коментар

Водещи новини