Д-р Шарков: Инвестираме в нов Спешен център с четири филиала в Разград

  • 17 юли 2015 16:33

  • 1804
  • 0
Д-р Шарков: Инвестираме в нов Спешен център с четири филиала в Разград
©

След увеличаването на заплатите в системата на спешната помощ с 20%, 40 лекари са новоназначени в тази сфера, съобщи в Разград заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, цитиран от Дарик.

Той разкри, че някои болници се сърдят, че им вземат лекарите.

Шарков обяви още, че от началото на годината в спешната помощ са назначени и 80 човека среден медицински персонал. Зам.-здравният министър  е на обиколка в Североизточна България. Целта му е да призове общинските съвети на последните си заседания преди местните избори да вземат решения за прехвърляне на собствеността на центровете и филиалите за спешна помощ от общинска в държавна. По този начин ще могат да бъдат включени в проект за модернизиране на системата на спешна помощ с финансиране от ЕС в размер на 85 милиона евро. Това трябва да се случи до 2020 г.

„За нов център ще се отпускат до 700 000 лв., за нов филиал - до 200 000 лв.", съобщи д-р Шарков. В Разградско се предвижда изграждане на един нов център и четири филиала, както и ремонт на останалите два. В града в помещенията на Спешния център ще се разшири Спешното отделение, а в двора на болницата ще се прави нов център. В нови помещения ще са и филиалите в Цар Калоян и Лозница.

Областният управител Петър Василев е настоял филиали да отворят и в двете общини, където в момента няма - Самуил и Завет. В Исперих и Кубрат ще се направи основен ремонт на съществуващите филиали.

Мая Йорданова
1804 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини